Η ορμονική θεραπεία που δίνει λύση στα ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα

Μια νέα ορμονική θεραπεία που χρησιμοποιεί προγεστερόνη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης για ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Η ορμονική θεραπεία που δίνει λύση στα ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα
Bigstock

Μια νέα ορμονική θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των πιθανοτήτων να αποκτήσουν μωρό ζευγάρια που βιώνουν ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Η μελέτη συνέκρινε ζευγάρια που προσπαθούσαν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο με ζευγάρια στα οποία η γυναίκα χρησιμοποίησε θεραπεία με κολπική προγεστερόνη κατά το δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού της κύκλου.

Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των γυναικών που έλαβαν θεραπεία με προγεστερόνη, 11 στις 72 (15,3%) είχαν επιτυχημένη γονιμοποίηση και υγιή εγκυμοσύνη, ενώ μεταξύ εκείνων που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία, πέντε στις 71 (7,0%) απέκτησαν μωρό.

Αν και το ποσοστό γεννήσεων υπερδιπλασιάστηκε με τη θεραπεία, οι ερευνητές λένε ότι οι μικροί αριθμοί σημαίνουν ότι αυτό θα μπορούσε να συνέβη και τυχαία.

Οι ερευνητές προτείνουν, μάλιστα, ότι μια μεγαλύτερη δοκιμή ίσως έχει παρόμοια αποτελέσματα και τελικά η θεραπεία θα μπορούσε τελικά να ωφελήσει πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας .

Η μελέτη παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) από την δρ. Claudia Raperport, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Περιλάμβανε 143 ζευγάρια που είχαν ως κοινό ανεξήγητα αίτια υπογονιμότητας. Αυτή η διάγνωση επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των ζευγαριών που συμβουλεύονται κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής .

Η δρ. Raperport ανέφερε: «Το κόστος της προγεστερόνης είναι ελάχιστο σε σύγκριση με το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης και άλλων θεραπειών […] Έχει επίσης πολύ μικρότερο κλινικό κίνδυνο όπως και μειωμένη σωματική και συναισθηματική επιβάρυνση.»

Συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα. Δεν είναι κακή ιδέα, βέβαια, να προσφέρεται αυτή τη θεραπεία στο μεταξύ».

Όλες οι γυναίκες στη μελέτη χρησιμοποίησαν τεστ ωορρηξίας προκειμένου να προγραμματίσουν τη σεξουαλική επαφή για τρεις εμμηνορροϊκούς κύκλους .

Στις μισές από αυτές χορηγήθηκε θεραπεία με 400 χιλιοστόγραμμα προγεστερόνης μέσω κολπικού υπόθετου δύο φορές την ημέρα για 14 ημέρες.

Οι ειδικοί λένε ότι η κολπική προγεστερόνη χρησιμοποιείται με ασφάλεια για περισσότερα από 30 χρόνια με ελάχιστες παρενέργειες παράλληλα με άλλες θεραπείες γονιμότητας όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Το κόστος για τρεις μήνες θεραπείας θα ήταν περίπου 200 ευρώ (171 £) ή λιγότερο.

Ο πρόεδρος της ESHRE, καθηγητής Carlos Calhaz-Jorge από το North Lisbon Hospital Center και το Hospital de Santa Maria στη Λισαβόνα, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή την έρευνα, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει πως η προγεστερόνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όταν μια γυναίκα έχει ωορρηξία για να βοηθήσει ένα γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευθεί στη μήτρα σε περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας.» και κατέληξε:

«Αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει την αποβολή και να αυξήσει τις πιθανότητες απόκτησης μωρού για τα ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα ».

Πηγή: independent.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved