Πόσο καιρό μετά τον τοκετό μπορώ να μείνω ξανά έγκυος;

Πόσο εύκολο είναι, άραγε, να μείνετε ξανά έγκυος αμέσως μετά τη γέννα ενός μωρού;

Πόσο καιρό μετά τον τοκετό μπορώ να μείνω ξανά έγκυος;
Bigstock

Ο παράγοντας του θηλασμού

Ο θηλασμός , θεωρητικά, ενισχύει την αναβολή της επιστροφής του εμμηνορροϊκού κύκλου ιδιαίτερα τους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό. Μερικές γυναίκες επιλέγουν να «χρησιμοποιούν» αυτό ως μέθοδο αντισύλληψης που ονομάζεται «αμηνόρροια » (LAM), υποθέτοντας ότι ο κύκλος τους δεν θα επιστρέψει για όσο καιρό θηλάζουν.

Ωστόσο, πόσο καιρό μπορεί ο θηλασμός να καθυστερήσει την επιστροφή της γονιμότητας; Εξαρτάται από το πόσο συχνά θηλάζει ένα μωρό και άλλους εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι οι διαταραχές ύπνου, το στρες αλλά και η επιλόχεια κατάθλιψη.

Αν και οι γιατροί επιβεβαιώνουν πως η καθυστέρηση της περιόδου σε συνδιασμό με το θηλασμό μπορεί να είναι αποτελεσματική, είναι σημαντικό να θυμάστε πως η αμηνόρροια κρίνεται ως αποτελεσματική αντισύλληψη εάν το μωρό σας είναι:

  • κάτω από 6 μηνών
  • θηλάζει αποκλειστικά χωρίς μπιμπερό ή πιπίλες
  • εξακολουθεί να θηλάζει τη νύχτα, τουλάχιστον έξι φορές την ημέρα και για τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα

Για αυτό μην ξεχνάτε πως κάθε αλλαγή στην ρουτίνα του μωρού μπορεί να προκαλέσει άμεσα την επιστροφή του κύκλου σας. Μην βασίζεστε, λοιπόν, στην αμηνόρροια ή στον θηλασμό ως μέσα αντισύλληψης.

Η επιστροφή της γονιμότητας

Ο θηλασμός και οι ορμόνες που συνοδεύουν την παραγωγή γάλακτος μπορούν να καταστείλουν την ωορρηξία .

Αν δεν θηλάζετε, η ωορρηξία συνήθως δεν επιστρέφει για τουλάχιστον έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό για τις περισσότερες γυναίκες. Μια μελέτη του 2011 βρήκε πως η ωορρηξία επέστρεψε για μη θηλάζουσες γυναίκες την 74η ημέρα μετά τον τοκετό.

Η ωορρηξία επιστρέφει πριν την πρώτη περίοδο. Εξαιτίας αυτού, ενδέχεται να χάσει τα σημάδια εάν προσπαθεί να αποφύγει την εγκυμοσύνη. Για αυτό τον λόγο, μερικές γυναίκες μένουν ξανά έγκυοι χωρίς να έχει επιστρέψει η περίοδό τους μετά την γέννα.

Πώς να μείνετε ξανά έγκυος

Ιδανικά, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 12 μήνες μεταξύ των κυήσεων, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έρευνα απέδειξε πως αυξήθηκε το ρίσκο του πρόωρου τοκετού και της γέννησης λιποβαρές μωρού σε γυναίκες που έμειναν έγκυοι σε λιγότερο από 6 μήνες από τον προηγούμενο τοκετό, σε σύγκριση με εκείνες που συνέλαβαν ύστερα από 18 έως 23 μήνες.

Συμπέρασμα

Γενικότερα, στην πλειονότητα των γυναικών η ωορρηξία δεν ξεκινά αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά η επιστροφή της περιόδου ποικίλει.

Κάθε εμμηνορροϊκός κύκλος είναι διαφορετικός και παράγοντες όπως το βάρος, το άγχος, το κάπνισμα, ο θηλασμός, η διατροφή και οι επιλογές αντισύλληψης επηρεάζουν την επιστροφή της γονιμότητας.

Εάν επιθυμείτε να αποφύγετε την εγκυμοσύνη , μιλήστε με τον/την γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουρες για το πότε θα επιστρέψει η περίοδός σας.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved