Τρόποι να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία όταν προσπαθείτε να συλλάβετε

Η καλή ψυχική υγεία παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα.

Νίκη Παπανικολάου
Τρόποι να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία όταν προσπαθείτε να συλλάβετε
Bigstock

Αν δυσκολεύεστε να συλλάβετε, μία από τις προτεραιότητες σας θα πρέπει να είναι η διατήρησης της ψυχικής σας υγείας .

Όπως προκύπτει από στοιχεία, το άγχος της μη εκπλήρωσης της επιθυμίας απόκτησης ενός παιδιού, έχει συσχετιστεί με προβλήματα ψυχικής υγείας με κυριότερα τον θυμό, την κατάθλιψη, το άγχος, τη σεξουαλική δυσλειτουργία ακόμα και την κοινωνική απομόνωση. Τα ζευγάρια βιώνουν στίγμα, αίσθηση απώλειας και μειωμένη αυτοεκτίμηση στο πλαίσιο της υπογονιμότητάς τους (Nachtigall 1992). Γενικά, στα υπογόνιμα ζευγάρια οι γυναίκες παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα αγωνίας από τους άνδρες συντρόφους τους (Wright 1991, Greil 1988).

Young Woman With Closed Eyes And Put Hand Back Wearing Wireless Headphones, Rest In Work Break, Sits

Τρόποι να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία

Βελονισμός

Ο βελονισμός, έχει αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη λύση για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Αυτή η αρχαία θεραπευτική τέχνη διεγείρει τους φυσικούς μηχανισμούς του σώματος και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και στη βελτίωση της συνολικής ψυχικής ανθεκτικότητας. Ο βελονισμός αυξάνει επίσης τη ροή του αίματος γεγονός που βοηθά στην ενίσχυση της αίσθησης ηρεμίας και χαλάρωσης και κατ΄ επέκταση της μείωσης του στρες.

Γιόγκα

Αν και η γιόγκα δεν επηρεάζει άμεσα τη γονιμότητα, ωστόσο συμβάλει σημαντικά στη χαλάρωση και τη διαχείριση του στρες. Μέσω ενός συνδυασμού σωματικών στάσεων (asanas), τεχνικών αναπνοής και διαλογισμού, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του στρες και της ορμόνης κορτιζόλης, ενισχύοντας έτσι τα ποσοστά γονιμότητας για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας.

dialogismos.jpg

Τεχνικές χαλάρωσης μυαλού-σώματος

Οι τεχνικές χαλάρωσης μυαλού-σώματος αναφέρονται σε πρακτικές που βοηθούν στην ηρεμία του νου, στη μείωση του άγχους και στην χαλάρωση. Αυτές οι τεχνικές , σύμφωνα με το aspirefertility.com είναι εύκολες και περιλαμβάνουν:

  • Βαθιές ανάσες, εστιάζοντας στην εισπνοή και την εκπνοή.
  • Διαλογισμός.
  • Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση η οποία ξεκινά από τα δάχτυλα των ποδιών και σταδιακά ανεβαίνει μέχρι το κεφάλι.
  • Αρωματοθεραπεία. Η χρήσης αιθέριων ελαίων, όπως η λεβάντα, έχει ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό και το σώμα.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved