Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ωάριά σας

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που θα σας εκπλήξουν για τα ωάριά σας

Νίκη Παπανικολάου
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ωάριά σας
Bigstock

Ετοιμαστείτε να μάθετε μερικά εκπληκτικά στοιχεία για το ωάριο που είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τη γονιμότητα.

Γιατί είναι τόσο ξεχωριστά και πώς η ζωή του ωαρίου συνδέεται στενά με τον προγραμματισμό ή την πρόληψη της εγκυμοσύνης; Αυτά και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα στη συνέχεια του άρθρου.

Το ωάριο είναι μεγαλύτερο από όσο νομίζετε

Τα περισσότερα κύτταρα δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Ωστόσο το ωάριο αποτελεί εξαίρεση καθώς μπορεί κανείς να το δει χωρίς μικροσκόπιο. Η διάμετρός του είναι 110 – 120 μm, ενώ μαζί με τη διαφανή μεμβράνη φτάνει τα 140 – 150 μm. Κι αν σας φαίνεται μικρό, σας θυμίζουμε ότι κανένα άλλο κύτταρο δεν είναι τόσο μεγάλο.

Η γυναίκα γεννιέται με όλα τα ωάρια που θα έχει στη ζωή της

Κάθε γυναίκα γεννιέται με έναν σταθερό αριθμό ωαρίων. Συγκεκριμένα, το μωρό κορίτσι έχει περίπου 6 εκατομμύρια ωάρια και ο αριθμός αυτός μειώνεται σταθερά. Μέχρι να γεννηθεί έχει μεταξύ 1 και 2 εκατομμύρια ωάρια ενώ μέχρι την πρώτη περίοδο, έχουν απομείνει περίπου 400.000 με 300.000 ωάρια στις ωοθήκες.

Η ποιότητα των ωαρίων φθίνει με την πάροδο του χρόνου

Αν και οι γυναίκες γεννιούνται με εκατομμύρια ωάρια η ποσότητα αλλά και η ποιότητα αυτών μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Κάθε μήνα μια γυναίκα συνεχίζει να χάνει ωάρια, οπότε στο σημείο της εμμηνόπαυσης, πιθανότατα θα έχει λιγότερα από 1000 ωάρια. Επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ανωμαλιών στα χρωμοσώματα, γεγονός που αποτελεί την κύρια αιτία αποβολής ή της σύλληψης εμβρύων με γενετικές ανωμαλίες.

Σε κάθε κύκλο μπορεί να απελευθερωθούν περισσότερα από ένα ωάρια

Οι περισσότερες γυναίκες απελευθερώνουν ένα ωάριο κατά την ωορρηξία . Ωστόσο, μερικές φορές απελευθερώνονται δύο ή τρία κι αυτό μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη δίδυμων ή τρίδυμων. Τα δίδυμα αυτά δεν θα μοιάζουν μεταξύ τους, όπως στη περίπτωση των μονοζυγωτικών διδύμων που προκύπτουν όταν το ήδη γονιμοποιημένο από σπερματοζωάριο ωάριο διαιρεθεί σε κάποια αρχική φάση.

gynaikeia-gonimotita-oaria.jpg

Το ωάριο έχει μικρή διάρκεια ζωής μετά την ωορρηξία

Μόλις συμβεί η ωορρηξία, το ωάριο που απελευθερώνεται αρχίζει να φθείρεται πολύ γρήγορα και το γόνιμο παράθυρο αρχίζει να κλείνει. Με λίγα λόγια η διάρκεια ζωής του ωαρίου είναι έως 24 ώρες.

Για το λόγο αυτό, η καλύτερη στιγμή για σύλληψη είναι στην πραγματικότητα η ημέρα πριν από την ωορρηξία. Σε σύγκριση με τα ωάρια, όταν απελευθερωθούν, το σπέρμα είναι πιο ανθεκτικό και μπορεί να επιβιώσει για έως και πέντε ημέρες. Η αναγνώριση της ωορρηξίας είναι ένα βασικό βήμα στον προγραμματισμό μιας εγκυμοσύνης.

Πηγή: naturalcycles.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved