Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ωαρίων εκτός από την ηλικία της γυναίκας

Ο αριθμός των ωαρίων και η ποιότητά τους μειώνεται καθώς η γυναίκα μεγαλώνει.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ωαρίων εκτός από την ηλικία της γυναίκας
Ποιότητα ωαρίων και γυναικεία γονιμότητα. Bigstock

Οι γυναίκες γεννιούνται με περίπου 1-2 εκατομμύρια ωάρια τα οποία όμως μειώνονται σταδιακά με την πάροδο των ετών.

Η γυναικεία γονιμότητα φθάνει στο μέγιστο στα 25 της έτη ενώ ήδη από τα 30 αρχίζει μία προοδευτική πτώση η οποία γίνεται πιο «απότομη» μετά τα 35, ενώ μετά τα 42, οι πιθανότητες απόκτησης παιδιού με ίδια ωάρια, ακόμα και με εξωσωματική γονιμοποίηση, μειώνονται σημαντικά.

Εκτός από την ηλικία όμως που επηρεάζει τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων υπάρχουν κι άλλοι «επιβαρυντικοί» παράγοντες, όπως:

Φλεγμονή των ωοθηκών

Η χρόνια φλεγμονή είναι γνωστό ότι επηρεάζει έντονα τη γονιμότητα. Επομένως, πυελικές παθήσεις, ενδομητρίωση ή άλλες καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή και ουλές στις ωοθήκες επηρεάζουν την ποιότητα των ωαρίων και μαζί την ικανότητα να απελευθερώνονται από τις ωοθήκες.

ooriksia-kai-gonimotita.jpg

Τρόπος ζωής και ασθένειες ( γενετικές ή μη)

Ο τρόπος ζωής καθώς και γενετικές ασθένειες παίζουν ρόλο στην υγεία των ωαρίων. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν τόσο στην ποιότητα των ωαρίων όσο και στα αποθέματα των ωοθηκών περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το σύνδρομο Turner, οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες, η ενδομητρίωση, οι κύστεις των ωοθηκών, η πρώιμη εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία.

Πρόληψη

Η σωστή διατροφή, η άσκηση, η παρακολούθηση του εμμηνορροϊκού κύκλου, οι εξετάσεις σε ετήσια βάση, είναι από τα βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιστοποιήσετε την ικανότητα του σώματός σας να μείνει έγκυος.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ακριβή διάγνωση υπογονιμότητας βοηθά να προχωρήσετε με ένα εξατομικευμένο σχέδιο γονιμότητας αποφεύγοντας τη σπατάλη χρόνου και πολύτιμων ωαρίων σε λάθος θεραπείες.

Πηγή: orchid-fertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved