Εξωσωματική γονιμοποίηση και ΕΟΠΥΥ

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν προσπαθείτε να κάνετε παιδί - Καλύπτει τα έξοδα ο ΕΟΠΥΥ ή όχι;

Εξωσωματική γονιμοποίηση και ΕΟΠΥΥ

Δείτε όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΕΟΠΥΥ για να καλύψει τα έξοδα εξωσωματικής γονιμοποίησης

Bigstock

Πολλά είναι εκείνα τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όμως το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Δεν έχουν μόνο να διαχειριστούν τον πόνο, τη θλίψη και το άγχος, έχουν να διαχειριστούν και το οικονομικό κομμάτι.

Ο ΕΟΠΥΥ -για όσα ζευγάρια δεν το γνωρίζουν- καλύπτει έως 4 προσπάθειες εξωσωματικής αλλά και τους κύκλους των φαρμάκων που απαιτούνται.

Όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ οι δαπάνες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αφορούν γυναίκες γυναίκες έγγαμες ή άγαμες ηλικίας έως και 50 ετών. αφού συμπληρωθεί τετράμηνο από την προηγούμενη προσπάθεια, σύμφωνα με τα επιμέρους οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία”.

Για την διαδικασία της εξωσωματικής έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στην επιτροπή γυναίκες έγγαμες ή άγαμες ηλικίας έως και 50 ετών. Κάθε γυναίκα δικαιούται να υποβληθεί στη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέχρι τέσσερις φορές συνολικά και ανά τετράμηνο.

o-dekalogos-exosomatikis-gonimopoihshs.jpg

Illustration ζευγαριού που επισκέπτεται ειδικό για να ενημερωθεί για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Bigstock

Εξωσωματική γονιμοποίηση και ΕΟΠΥΥ - Δικαιολογητικά και Αποζημίωση

Όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο, για τις ασφαλισμένες που υποβάλλονται στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης (ωοληψία και εμβρυομεταφορά) που διενεργείται σε μη συμβεβλημένους ιδιωτικούς φορείς αποδίδεται σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο το ποσό των 352,16 ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις μη ολοκληρωμένης προσπάθειας (μόνο ωοληψία ή μόνο εμβρυομεταφορά) αποδίδεται το μισό του κρατικού τιμολογίου δηλαδή το ποσό των 176,08 ευρώ.

Δικαιολογητικά αποζημίωσης

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από την Επιτροπή εξωσωματικής γονιμοποίησης
πρέπει να είναι πρωτότυπα και είναι τα ακόλουθα:

  • Παραπεμπτικό (προς την επιτροπή) από γυναικολόγο και υποβολή του ειδικού εντύπου (βρείτε το εδώ) σωστά συμπληρωμένου αφού έχει διεξαχθεί
    προσεκτικός έλεγχος των δικαιολογητικών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραλαβή των δικαιολογητικών από τις γραμματείες των Επιτροπών είναι η συμπλήρωση όλων των πεδίων του ειδικού εντύπου. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η κατάθεση ορθών δικαιολογητικών και η αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.

Εάν δεν χορηγηθεί παραπεμπτικό για την επιτροπή, λόγω αντίρρησης επιστημονικά τεκμηριωμένης και αναγραφόμενης στο βιβλίο ασθενών από τον γυναικολόγο, η ασφαλισμένη δικαιούται εντός 48ώρου να ζητήσει την επανεξέτασή της από την Α.Υ.Ε του Υποκαταστήματος στο οποίο υπάγεται, παρουσία γυναικολόγου, η οποία και θα κρίνει για την παραπομπή ή όχι της ασφαλισμένης στην επιτροπή εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  • Βιβλιάριο υγείας με ασφαλιστική ικανότητα. Σε περίπτωση που δεν λαμβάνει χώρα θεώρηση από το ταμείο θα προσκομίζεται βεβαίωση ασφαλιστικής ικανότητας.
  • Αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο.
  • Ληξιαρχική πράξου γάμου τελευταίου εξαμήνου (και όχι πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης). Αν η υποβοήθηση αφορά άγαμη γυναίκα, η συναίνεση αυτής και, εφόσον συντρέχει περίπτωση ελεύθερης ένωσης, του άνδρα με τον οποίο συζεί παρέχεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο.
  • Πριν από την υποβολή σε μεθόδους Ι.Υ.Α. διενεργείται υποχρεωτικός έλεγχος ιδίως για τους ιούς της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV-1, HIV-2), ηπατίτιδα Β και C και σύφιλη (VDRL ή RPR).
  • Έλεγχος οιστρογόνων, γοναδροτροπινών, προλακτίνης και θυρεοειδικών ορμονών τελευταίου τριμήνου υπογεγραμμένος από βιοπαθολόγο.
  • Δύο πλήρη σπερμοδιαγράμματα του συζύγου με μεσοδιάστημα 75 ημερών το ένα από το άλλο από τα οποία το ένα τουλάχιστον να έχει γίνει σε Εργαστήριο του ΕΟΠΥΥ ή Δημόσιο Νοσοκομείο ή συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήριο υπογεγραμμένα από ιατρό μικροβιολόγο- βιοπαθολόγο ή και βιολόγο (και όχι από ιατρό γυναικολόγο του κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης).

Δείτε περισσότερα για τα δικαιολογητικά αναλυτικά εδώ.

exosomatiki.jpg

Εξωσωματική γονιμοποίηση και ΕΟΠΥΥ - Δεύτερη προσπάθεια

Όπως αναφέρεται και στον ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένες που θα προσέρχονται για 2η φορά στην Επιτροπή Εξωσωματικής Γονιμοποίησης για να διεκδικήσουν τις υπόλοιπες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης που δικαιούνται, στα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα προσκομίσουν θα πρέπει να περιλαμβάνεται συμπληρωμένη η «Έκθεση Προηγούμενων Προσπαθειών» με πετυχημένη έκβαση ή όχι, που θα υπογράφεται και σφραγίζεται από τον θεράποντα ιατρό του κέντρου που πραγματοποιήθηκαν.

Βρείτε την «Έκθεση Προηγούμενων Προσπαθειών» και το ειδικό έντυπο παραπομπής προς την επιτροπή εξωσωματικής εδώ

Βρείτε εδώ το ειδικό έντυπο παραπομπής προς την επιτροπή-πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας (6η σελίδα)

Βρείτε εδώ το ειδικό έντυπο παραπομπής προς την επιτροπή - χορήγηση γοναδοτροπινών σε άνδρες (7η σελίδα)

Μάθετε περισσότερα για την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσετε στον ΕΟΠΥΥ καθώς και για το τι ισχύει για τα φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης εδώ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved