Βιταμίνη Ε: Ο ρόλος της στη γονιμότητα του ζευγαριού

Πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη Ε για την ενίσχυση της γονιμότητας;

Βιταμίνη Ε: Ο ρόλος της στη γονιμότητα του ζευγαριού

Ζευγάρι χαμογελά ευτυχισμένο.

Bigstock

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα.

Η βιταμίνη Ε συνδέθηκε με τη γονιμότητα από τους αρχαίους Έλληνες. Η πιο δραστική μορφή της βιταμίνης Ε είναι η άλφα-τοκοφερόλη, το όνομα της οποίας προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις « τόκος» ( γέννα, δημιουργία) και «φέρω».

Βιταμίνη Ε και γονιμότητα ζευγαριού

Η βιταμίνη Ε θεωρείται ότι βελτιώνει την ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματος στους άνδρες. Έχει επίσης αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική σε συνδυασμό μαζί με το σελήνιο.

Στις γυναίκες, η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της παραγωγής βλέννας του τραχήλου της μήτρας, η οποία είναι σημαντική για τη σύλληψη, λόγω της ικανότητάς της να διατηρεί το σπέρμα ζωντανό για αρκετές ημέρες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Fertility and Sterility τον Απρίλιο του 2010, έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορεί να βοηθήσουν τη γονιμότητα αυξάνοντας το πάχος της επένδυσης της μήτρας σε γυναίκες με βλεννογόνους κάτω του 8 mm. Είναι επίσης σημαντικό κατά τη διάρκεια της κύησης για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

zeygari-3.jpg

Ζευγάρι κάθεται στον καναπέ και συζητά.

Bigstock

Βιταμίνη Ε : οφέλη για την υγεία

Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα του σώματος εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

Ανακουφίζει επίσης από αναπνευστικά προβλήματα και βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να αποτρέψει τη βλάβη των ματιών που σχετίζεται με τον διαβήτη, τις δερματικές βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και να καταπολεμήσει τον καταρράκτη.

Man Holding Hand And Talking To Upset Woman Crying While Sitting On Sofa

'Ανδρας παρηγορεί τη γυναίκα του που κλαίει.

Bigstock

Πηγές βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Οι καλύτερες πηγές είναι τα φυτικά έλαια, όπως η σόγια, το καλαμπόκι και το ελαιόλαδο. Άλλες τροφές οι οποίες πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, είναι οι ηλιόσποροι, τα βερίκοκα, τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι σαρδέλες, οι ελιές ,το μπρόκολο, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και η παπάγια.

Με πληροφορίες από το fit-for-fertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved