Τι είναι η ανωορρηξία και πώς επηρεάζει τη γονιμότητα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα αίτια και τα συμπτώματα της ανωορρηξίας.

Τι είναι η ανωορρηξία και πώς επηρεάζει τη γονιμότητα

Γυναίκα είναι ξαπλωμένη στον καναπέ και πιάνει την κοιλιά της.

Bigstock

Η ανωορρηξία συμβαίνει όταν το σώμα σας παραλείπει την ωορρηξία , πράγμα που σημαίνει ότι οι ωοθήκες σας δεν απελευθερώνουν ωάριο κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Εάν ένα ωάριο δεν απελευθερωθεί, δεν μπορεί να συμβεί γονιμοποίηση και σύλληψη.

Τι σημαίνει ανωορρηξία;

Σε έναν τυπικό εμμηνορροϊκό κύκλο, η ωορρηξία είναι η κομβική φάση κατά την οποία η αύξηση των ορμονών προκαλεί την απελευθέρωση ενός ώριμου ωαρίου από την ωοθήκη. Το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί με οδηγώντας στη σύλληψη. Εάν η γονιμοποίηση δεν συμβεί, το ωάριο απλώς απορρίπτεται κατά την επόμενη έμμηνο ρύση.

Μερικές φορές, ωστόσο, ένα ωάριο δεν απελευθερώνεται από τις ωοθήκες - και όταν συμβαίνει αυτό, το αποτέλεσμα είναι ανωορρηξία. Η εγκυμοσύνη δεν είναι δυνατή σε κύκλους ανωορρηξίας.

Sick Young Woman Suffering From Menstrual Pain. Woman With Hands Squeezing Belly Having Painful Stom

Γυναίκα πονάει στην κοιλιά.

Bigstock

Πόσο συχνή είναι η ανωορρηξία;

Περίπου 1 στις 10 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία θα παρουσιάσει ανωορρηξία κάποια στιγμή, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ .Ορισμένες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έναν εφάπαξ κύκλο ανωορρηξίας, ο οποίος συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, άλλες γυναίκες μπορεί να έχουν χρόνια ανωορρηξία επηρεάζοντας αρνητικά τη γονιμότητα.

Τι προκαλεί την ανωορρηξία;

Τα πιο γνωστά αίτια της ανωορρηξίας είναι συνήθως ο υποθυρεοειδισμός (χαμηλά επίπεδα θυρεοειδούς) , οι διαταραχές υπόφυσης, ο υπερανδρογονισμός (υψηλά επίπεδα ανδρογόνων), η υπερπρολακτιναιμία (υψηλά επίπεδα προλακτίνης) και τα χαμηλά επίπεδα της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών (GnRH).

periodos-meiomeno-aima.jpg

Γυναίκα πιάνει την κοιλιά της.

Bigstock

Συμπτώματα ανωορρηξίας

Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της ανωορρηξίας, ειδικά επειδή αρκετές γυναίκες εξακολουθούν να έχουν περίοδο χωρίς ωορρηξία. Μερικά κοινά συμπτώματα ανωορρηξίας περιλαμβάνουν:

  • Ακανόνιστες περιόδους
  • Έλλειψη περιόδου (αμηνόρροια)
  • Εξαιρετικά βαριές περίοδοι
  • Εξαιρετικά ελαφριές περίοδοι
  • Απουσία τραχηλικής βλέννας
  • Ακανόνιστη βασική θερμοκρασία σώματος

Πώς μπορεί η ανωορρηξία να επηρεάσει τη γονιμότητα

Η ανωορρηξία και η γονιμότητα συνδέονται άμεσα.

Τα καλά νέα είναι ότι η ανωορρηξία συνήθως αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή/και φαρμακευτική αγωγή και πολλές γυναίκες με ανωορρηξία συνεχίζουν να έχουν υγιείς εγκυμοσύνες. Βασική προϋπόθεση να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας ο οποίος θα σας κατευθύνει για το τι πρέπει να κάνετε.

Με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved