Διαταραχές ωορρηξίας και γονιμότητα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πώς οι διαταραχές ωορρηξίας επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Διαταραχές ωορρηξίας και γονιμότητα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Η σπάνια ή καθόλου ωορρηξία ευθύνεται για τις περισσότερες περιπτώσεις υπογονιμότητας.

Η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να συλλάβει φυσιολογικά μόνο μία φορά κάθε μήνα, την ημέρα που έχει ωορρηξία. Αυτό συμβαίνει συνήθως την 14η μέρα μετά την έναρξη της περιόδου και εφόσον ο κύκλος είναι 28 ημερών.

Ο ακανόνιστος κύκλος και η καθυστέρηση της περιόδου θα πρέπει να θορυβήσει τη γυναίκα και να απευθυνθεί στον γιατρό της προκειμένου να κάνει ορμονικές εξετάσεις.

Portrait Of Woman With Her Domestic Compact Pregnancy Tests. Coming Pregnancy Concept. Lady Waiting

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Το PCOS προκαλεί ορμονική ανισορροπία, η οποία επηρεάζει την ωορρηξία. Σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την παχυσαρκία, την έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή το σώμα και την εμφάνιση ακμής. Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι η πιο κοινή αιτία γυναικείας υπογονιμότητας.

Ορμόνες και διαταραχές της υπόφυσης

Δύο ορμόνες που παράγονται από την υπόφυση είναι υπεύθυνες για την τόνωση της ωορρηξίας κάθε μήνα - η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) και η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH). Το υπερβολικό σωματικό ή συναισθηματικό στρες, ένα πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό σωματικό βάρος ή μια πρόσφατη σημαντική αύξηση ή απώλεια βάρους μπορεί να διαταράξει την παραγωγή αυτών των ορμονών και να επηρεάσει την ωορρηξία. Η ακανόνιστη ή η απουσία περιόδου είναι τα πιο κοινά σημάδια.

Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια

Ονομάζεται επίσης πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια, και συνήθως προκαλείται από μια αυτοάνοση απόκριση ή από την πρόωρη απώλεια ωαρίων από την ωοθήκη σας, πιθανώς ως αποτέλεσμα γενετικής ή χημειοθεραπείας. Η ωοθήκη δεν παράγει πλέον ωάρια και μειώνει την παραγωγή οιστρογόνων σε γυναίκες κάτω των 40 ετών.

A Sad Young Woman Holds A Pregnancy Test In Her Hand. The Concept Of Unwanted Pregnancy.

Προλακτίνη

Η υπόφυση μπορεί να προκαλέσει υπερβολική παραγωγή προλακτίνης (υπερπρολακτιναιμία), η οποία μειώνει την παραγωγή οιστρογόνων και μπορεί να προκαλέσει στειρότητα. Επίσης, ενδέχεται να προκληθεί από φάρμακα που παίρνετε για άλλη πάθηση.

Ανεξήγητη υπογονιμότητα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία της υπογονιμότητας δεν εντοπίζεται ποτέ. Ένας συνδυασμός αρκετών δευτερευόντων παραγόντων και στους δύο συντρόφους θα μπορούσε να προκαλέσει ανεξήγητα προβλήματα γονιμότητας. Αν και είναι απογοητευτικό να μην λαμβάνετε συγκεκριμένη απάντηση, αυτό το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί από μόνο του με τον καιρό. Ωστόσο, αν προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί χωρίς αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να καθυστερήσετε μια επίσκεψη στον γυναικολόγο σας για να σας κατευθύνει κι αν χρειαστεί να ξεκινήστε θεραπεία για την υπογονιμότητα.

Με πληροφορίες από mayoclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved