Πώς τα αντισπερματικά αντισώματα επηρεάζουν τη γονιμότητα του ζευγαριού

Υπογονιμότητα μπορεί να προκληθεί και από τα αντισπερματικά αντισώματα.

Πώς τα αντισπερματικά αντισώματα επηρεάζουν τη γονιμότητα του ζευγαριού

'Ανδρας παρηγορεί τη σύντροφό του για το αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης.

Bigstock

Τα αντισπερματικά αντισώματα είναι μόρια πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος που καταστρέφουν το σπέρμα.

Μπορούν να παραχθούν όταν το σώμα μπερδεύει το σπέρμα ως εισβολέα και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να προστατευτεί.

Η παρουσία αντισωμάτων κατά του σπέρματος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη γονιμότητα επηρεάζοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα και την αλληλεπίδραση σπέρματος-ωαρίου.

Ειδικότερα, τα αντισώματα ενδέχεται να επηρεάσουν τη διείσδυση των σπερματοζωαρίων στο ωάριο και μερικές φορές να εμποδίσουν τα σπερματοζωάρια να μετακινηθούν μέσω του τραχήλου της μήτρας. Η φυσιολογική εγκυμοσύνη είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί παρουσία αντισπερμικών αντισωμάτων.

ipogonimotita-psixologikes-epiptoseis.jpg

Γυναίκα πιάνει το κεφάλι της και ο σύζυγός της είναι στο πλευρό της.

Bigstock

Τι προκαλεί τα αντισπερματικά αντισώματα;

Στους άνδρες, μια μόλυνση στον προστάτη ή ένας τραυματισμός στους όρχεις μπορεί να προκαλέσει μια ανοσολογική απόκριση όταν το σπέρμα έρθει σε επαφή με το αίμα. Επίσης, μετά από μια χειρουργική επέμβαση στους όρχεις ( π.χ. βαζεκτομή) ενδέχεται να προκαλέσει αντισπερματικά αντισώματα.

Από την άλλη, το σώμα των γυναικών μπορεί να παράγει αντισώματα κατά του σπέρματος εάν έχει αλλεργική αντίδραση στο σπέρμα.

Πρέπει να κάνετε εξετάσεις;

Εάν δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος , ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει σε εσάς και τον σύντροφό σας εξετάσεις γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για αντισώματα κατά του σπέρματος.

Για τις γυναίκες, αυτό μπορεί να γίνει μέσω τεστ με δείγμα αίματος. Λιγότερο συχνά, ο γιατρός μπορεί να ελέγξει την βλέννα του τραχήλου της μήτρας για αντισώματα κατά του σπέρματος.

Στους άνδρες, μπορεί να γίνει μια δοκιμή ανοσοσφαιριδίων στο σπέρμα. Μια άλλη επιλογή είναι το τεστ αντισφαιρίνης.

gonimotita-zeugari-krevati.jpg

Zευγάρι αγκαλιασμένο στο κρεβάτι.

Bigstock

Θεραπεία

Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει φάρμακα στους άνδρες για να μειώσει την ανοσολογική απόκριση του σώματος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερα αντισώματα και να αυξήσει τις πιθανότητες να μείνει έγκυος η σύντροφός τους.

Για τις γυναίκες, μια θεραπεία που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τις πιθανότητες να μείνουν έγκυος είναι η ενδομήτρια σπερματέγχυση. Με αυτόν τον τρόπο το σπέρμα μπορεί να αποφύγει την επαφή με αντισπερμικά αντισώματα στην τραχηλική βλέννα.

Με πληροφορίες από το webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved