Γονιμότητα: Παίζει ρόλο το μέγεθος των ωοθηκών;

Το μέγεθος των ωοθηκών αλλάζει ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας.

Γονιμότητα: Παίζει ρόλο το μέγεθος των ωοθηκών;
Γυναίκα είναι ξαπλωμένη και κοιτάζει προς το παράθυρο Bigstock

Οι ωοθήκες υφίστανται αρκετές αλλαγές καθώς μεγαλώνει η γυναίκα. Συνήθως είναι μεγαλύτερες κατά την αναπαραγωγική ηλικία και αρχίζουν να συρρικνώνονται την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Χαρακτηριστικά ωοθηκών

Η γυναίκα γεννιέται κανονικά με δύο ωοθήκες η καθεμία με διάμετρο 1 cm και βάρος μεταξύ 250 και 350 mg. Στις ωοθήκες υπάρχουν συνολικά 1 με 2 εκατ. ωάρια. Κατά την εφηβεία η ωορρηξία λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά και οι ωοθήκες αυξάνονται σε μέγεθος προοδευτικά ενώ κατά την ενηλικίωση, φτάνουν σε ένα μέσο μέγεθος 3,5 x 2 x 1 cm, που ισοδυναμεί με όγκο μεταξύ 3 και 6 ml.

Με την πάροδο του χρόνου, τα ωάρια στις ωοθήκες μειώνονται και οι ωορρηξίες σταματούν τελικά. Σε αυτό το σημείο, ξεκινά η εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν τη φάση, οι ωοθήκες μειώνονται σε μέγεθος ενώ τα ωάρια παραμένουν ελάχιστα ή κανένα.

Unhappy Sad Young Woman Touching Head, Thinking About Problems Or Broken Relationships, Mental Healt

Γυναίκα κάθεται και πιάνει με το χέρι της το κεφάλι της

Το μέγεθος των ωοθηκών επηρεάζει το πόσο εύκολο ή δύσκολο μπορεί να μείνει έγκυος η γυναίκα;

Κατά την ενηλικίωση, οι ωοθήκες φτάνουν σε μέσο μέγεθος 40 x 30 x 20 mm, που ισοδυναμεί με όγκο μεταξύ 4 και 6 ml.

Το φυσιολογικό σχήμα μπορεί να αλλάξει σε κάθε κύκλο των ωοθηκών λόγω της κυρίαρχης ανάπτυξης των ωοθυλακίων. Αυτό το ωοθυλάκιο μπορεί να φτάσει περίπου τα 22 ή 24 mm στη μέση ενός εμμηνορροϊκού κύκλου, στη συνέχεια σπάει, προκαλώντας ωορρηξία.

Είναι γνωστό ότι το μέγεθος της ωοθήκης συνδέεται με τον αριθμό των πιθανών ωαρίων που θα είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου της. Μια νεαρή γυναίκα με μικρές ωοθήκες έχει περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην επίτευξη μιας φυσιολογικής τελειόμηνης εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή θα έχει μικρότερο απόθεμα αυγών.

Από την άλλη, αν μια γυναίκα έχει μεγάλες ωοθήκες δεν σημαίνει ότι είναι πιο γόνιμη. Για παράδειγμα, οι ωοθήκες μπορεί να είναι μεγάλες σε μέγεθος ως αποτέλεσμα κύστεων ή όγκων. Είναι πιο συχνά μεγάλες σε μέγεθος σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συχνά συνδέεται με μια ανωμαλία στην ωορρηξία και, ως εκ τούτου, υπάρχουν διάφοροι βαθμοί δυσκολίας στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης.

Emotional Feeling Portrait Of Woman Hugging Herself With Love And Protection Concept. Serene And Int

Προβληματισμένη γυναίκα, σκέφτεται

Μέγεθος ωοθηκών : διάγνωση

Οι υπέρηχοι δείχνουν να ακρίβεια όχι μόνο το μέγεθος των ωοθηκών αλλά και κάτι που είναι, ίσως, ακόμη πιο σημαντικό: την αποτύπωση του ακριβού αριθμού των ωοθυλακίων.

Μια απλή εξέταση αίματος αρκεί επίσης για προσδιοριστούν τα επίπεδα ορμονών που συνδέονται με τη λειτουργία των ωοθηκών, συμπεριλαμβανομένης της ορμόνης αντι-Müllerian, ενός αξιόπιστου δείκτη του αποθέματος ωαρίων σε μια ωοθήκη.

Με πληροφορίες από το institutobernabeu.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved