Πώς επηρεάζει η στοματική υγιεινή τη γονιμότητα;

Έρευνες δείχνουν ότι η υγεία του στόματος μπορεί να επηρεάσει το διάστημα που χρειάζεται για να μείνει έγκυος μία γυναίκα.

Πώς επηρεάζει η στοματική υγιεινή τη γονιμότητα;

Γυναίκα κρατά στα χέρια της ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης. 

Bigstock

Η γονιμότητα ενός ζευγαριού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το ιατρικό ιστορικό, τη διατροφή και συνολικά τον τρόπο ζωής. Ένας ακόμα παράγοντας, σύμφωνα με έρευνες, είναι η στοματική υγιεινή.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει το διάστημα που χρειάζεται για να μείνει μία γυναίκα έγκυος, ενώ αντίστοιχα στους άντρες οι παθήσεις που σχετίζονται με τα δόντια και τα ούλα φαίνεται να επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος.

Περιοδοντίτιδα και ουλίτιδα

Οι περισσότερες έρευνες για τη γονιμότητα και τη στοματική υγιεινή αφορούν την περιοδοντική νόσο (περιοδοντίτιδα). Η περιοδοντική νόσος είναι μία φλεγμονώδης νόσος λοιμώδους προέλευσης που προσβάλει τον περιοδοντικό ιστό και είναι μία από τις κύριες αιτίες απώλειες δοντιών στους ενήλικες.

Ακόμα μία κοινή πάθηση, πιο ήπια από την περιοδοντική νόσο είναι η ουλίτιδα, η οποία περιγράφει την φλεγμονή των ουλών αλλά δεν οδηγεί σε απώλεια οστικής μάζας.

Η περιοδοντική νόσος έχει συσχετιστεί με αρκετές παθήσεις όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και το εγκεφαλικό. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και ενδομητρίωση, και αντίστοιχα οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με περιοδοντική νόσο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

andriki-gonimotita-esorouxa.jpg

Στοματική υγιεινή και ανδρική γονιμότητα

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άντρες με κακή στοματική υγεία είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπογονιμότητας. Αντίστοιχα, έρευνες αναφέρουν ότι η θεραπείες για την τερηδόνα και τις οδοντικές λοιμώξεις έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση του σπέρματος.

Πώς σχετίζονται σπέρμα και στοματική υγιεινή;

Κατ’ αρχάς η τερηδόνα, η ουλίτιδα και άλλες μολύνσεις των δοντιών χαρακτηρίζονται από τα υψηλά επίπεδα βακτηριακής ανάπτυξης στο στόμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα βακτηρίων και σε άλλες περιοχές του σώματος. Η βακτηριακή λοίμωξη στο σπέρμα λέγεται βακτηριοσπερμία και η διάγνωση γίνεται με ανάλυση σπέρματος όταν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων υψηλότερα από το σύνηθες. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξημένος είναι ο κίνδυνο ςβιοσπερμίας σε άνδρες που έχουν κακή στοματική υγιεινή.

Επίσης, όταν το σώμα καταπολεμά μία λοίμωξη, ακόμα και αν αυτή αφορά το στόμα, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται συνολικά σε όλο το σώμα. Αυτό πιθανά να έχει σαν αποτέλεσμα την επίθεση και σε υγιή κύτταρα και να επηρεάσει την λειτουργικότητα των σπερματοζωαρίων .

Στοματική υγιεινή και γυναικεία γονιμότητα

Έρευνα που έγινε στην Αυστραλία και στη οποία συμμετείχαν 3,737 γυναίκες δειξε ότι αυτές που είχαν περιοδοντική νόσο και προσπαθούσαν αν συλλάβουν χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 7,1 μήνες. Αντίστοιχα, οι γυναίκες που δεν αντιμετώπιζαν περιοδοντική νόστο χρειάστηκαν 5 μήνες.

Επίσης, άλλη έρευνα με δείγμα 4.000 έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν ενδομητρίωση είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ουλίτιδα ή περιοδοντική νόσο.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved