Διαβήτης: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα του άντρα και πώς της γυναίκας;

Tι πρέπει να γνωρίζετε για τη σχέση διαβήτη και γονιμότητας.

Διαβήτης: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα του άντρα και πώς της γυναίκας;
Bigstock

Η γυναικεία και η ανδρική γονιμότητα επηρεάζονται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η διατροφή, το ιατρικό ιστορικό.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα ποσοστά ανδρών και γυναικών που έχουν διαβήτη τύπου 1 και 2 και αντικείμενο μελέτης έχει αποτελέσει το αν και με ποιον τρόπο ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης την ανδρική γονιμότητα;

Ο διαβήτης είναι πιθανό να είναι ένα από τα αίτια της υπογονιμότητας στους άνδρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε άνδρας με διαβήτη είναι υπογόνιμος, ωστόσο τα συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν από την ερωτική διάθεση μέχρι την εκσπερμάτιση.

Επίσης, έρευνα έδειξε ότι η ποιότητα του σπέρματος των διαβητικών ανδρών δεν είναι η ίδια με εκείνη των ανδρών που δεν έχουν διαβήτη. Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε σε άνδρες με διαβήτη και χωρίς διαβήτη που μάχονται την υπογονιμότητα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα επίπεδα της ποιότητας του σπέρματος είναι κατά 25% χαμηλότερα στους διαβητικούς άνδρες, ενώ παρατηρήθηκε και μεγαλύτερη βλάβη στο DNA.

Διαβήτης Τύπου 1 και ανδρική γονιμότητα

Στον διαβήτη Τύπου 1, το σώμα επιτίθεται στα δικά του κύτταρα που παράγουν ισνουλίνη κάνοντας πολύ πιο δύσκολη τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος διαβήτη και πράγματι μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος το πιθανότερο είναι να χορηγήσει συγκεκριμένη αγωγή.

Διαβήτης Τύπου 2 και ανδρική γονιμότητα

Ο διαβήτης Τύπου 2 είναι ο πιο κοινός διαβήτης και προκαλείται από την μη επαρκή παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα. Είναι διαχειρίσιμος, ενώ μεγάλη διαφορά παρατηρείται με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Στην περίπτωση του διαβήτη 2 η φαρμακευτική αγωγή δεν κρίνεται απαραίτητη για τη σύλληψη, σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης τη γυναικεία γονιμότητα;

Και οι δύο τύποι διαβήτη μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υπογονιμότητας, η σύλληψη, όμως, είναι εφικτή μετά τον κατάλληλο γλυκαιμικό έλεγχο.

Η εξέλιξη της εγκυμοσύνης, ωστόσο, είναι άλλη υπόθεση. Ο διαβήτης προκαλεί δυσκολία στη ρύθμιση της γλυκόζης στο σώμα κάτι το οποίο δυσκολεύει την εμφύτευση του γόνιμου ωαρίου στη μήτρα. Γιατροί γονιμότητας αναφέρουν ότι διαβητικές γυναίκες μπορεί να μένουν έγκυες κάθε μήνα, ωστόσο το γονιμοποιημένο ωάριο δεν καταφέρνει να εμφυτευτεί στη μήτρα με αποτέλεσμα να αποβάλλουν πριν καν συνειδητοποιήσουν ότι είναι έγκυες. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι γενετικών ανωμαλιών, αυξημένος βάρος γέννησης, ενώ ο διαβήτης κύησης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας και του εμβρύου.

*Με πληροφορίες από parentinf.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved