To tip της μαμάς: Αν το αβγό είναι ραγισμένο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;

Τρώγεται το αβγό όταν διαπιστώσουμε ότι το κέλυφος είναι σπασμένο;

To tip της μαμάς: Αν το αβγό είναι ραγισμένο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;
Bigstock

Θα σας έχει τύχει όταν ανοίγετε τη συσκευασία με τα αβγά να βρείτε ένα με ραγισμένο τσόφλι. Κι αναρωτιέστε, αν μπορείτε να το καταναλώσετε.

Είναι ή όχι ασφαλές;

Είναι ασφαλές να τρώμε το αβγό με σπασμένο κέλυφος;

Η απάντηση είναι όχι, δεν μπορούμε να φάμε το ραγισμένο αβγό, ειδικά να αν δεν γνωρίζουμε πότε ράγισε. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ( CDC) είναι εύκολο να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του αβγού από το σπασμένο τσόφλι, βακτήρια, όπως η σαλμονέλα.

Αν το αβγό σπάσει την ώρα που βάζετε τη συσκευασία στην τσάντα του σούπερ μάρκετ ή καθώς τη βάζετε στο ψυγείο, αδειάστε τον κρόκο και το ασπράδι σε ένα μπολ που κλείνει αεροστεγώς και φυλάξτε το στο ψυγείο μέχρι δύο ημέρες.

Woman Cracking An Egg Into A Bowl For Cooking Or Baking Purposes. The Image Highlights Joy Of Homema

Βράσιμο αβγών: Πώς θ’ αποφύγετε το ράγισμα

Το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όταν βράζουμε αβγό είναι το ράγισμα. Βασικός, κανόνας για να μη ραγίσει, είναι η θερμοκρασία. Αν από το ψυγείο το βάλουμε κατευθείαν στο μπρίκι, η απότομη και μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία, προκαλεί συστολή ή διαστολή στο τσόφλι γι' αυτό και σπάει. Καλό είναι λοιπόν να το βγάζουμε λίγο νωρίτερα ώστε να αποκτήσει τη θερμοκρασία δωματίου.

Σωστή θερμοκρασία

Το βράσιμο έχει κι άλλο ένα μυστικό... Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε το αβγό να σιγοβράζει ή μετά από 1- 2 λεπτά έντονου βρασμού κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε για μερικά λεπτά ακόμα ( υπολογίστε περίπου 7 λεπτά συνολικά).

1643645578375-947049007-avga.jpg

Αλάτι και ξίδι

Κι άλλο ένα μυστικό, που έχει να κάνει με το βράσιμο. Κατά τη διάρκεια του, ρίχνουμε αλάτι και ξίδι για να αποτραπεί τυχόν ράγισμα. Αλλά ακόμη κι αν το τσόφλι σπάσει, οι πόροι του θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό.

Με πληροφορίες από το eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved