Κρεβάτι Montessori: 5 επιλογές και οι συμβουλές των ειδικών

Οι ειδικοί συμβουλεύουν πώς να χρησιμοποιήσετε το κρεβάτι montessori που θα διαλέξετε.

Κρεβάτι Montessori: 5 επιλογές και οι συμβουλές των ειδικών

Κρεβάτι μοντεσσόρι για μωρά και νήπια

Bigstock

Αν είστε γονιός με μωρό ή νήπιο, σίγουρα θα περνάτε πολύ χρόνο ψάχνοντας για συμβουλές γύρω από τον ύπνο του μωρού σας. Για παράδειγμα: πώς θα κοιμηθεί πιο εύκολα το μωρό, πώς θα διαλέξω κρεβάτι και φυσικά ποιο κρεβάτι να διαλέξω για το μωρό μου που μεγαλώνει. Σίγουρα η google ανάμεσα στις απαντήσεις που δίνει υπάρχουν και οι μέθοδοι montessori και φυσικά; Τα κρεβάτια montessori. Βλέποντάς τα ίσως να αναρωτιέστε, αν ένα κρεβάτι montessori είναι ιδανικό για τη δική σας οικογένεια.

Τα κρεβάτια που βρίσκονται στο πάτωμα δεν είναι μια νέα τάση. Κάθε άλλο. Τα κρεβάτια στο πάτωμα τα χρησιμοποιούσαν αρκετά τα παλαιότερα χρόνια, αλλά έγιναν δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και περισσότερο ανάμεσα στις οικογένειες που υιοθετούν τη μέθοδο montessori και την εφαρμόζουν στο σπίτι. Η μέθοδος montessori υποστηρίζει την ελευθερία κινήσεων από τη γέννηση, και αυτό περιλαμβάνει ακόμη και το πού κοιμάται ένα παιδί. Στο βιβλίο της, «Το μυστικό της παιδικής ηλικίας», η Μαρία Μοντεσσόρι, περιγράφει την αναπτυξιακή σημασία του κρεβατιού στο πάτωμα. Το κρεβάτι χαμηλά στο έδαφος, επιτρέπει στο παιδί σας να αναπτύξει την ανεξαρτησία του και ενθαρρύνει την ελευθερία κινήσεών του.

https://www.instagram.com/p/BC_jUsaHfjS

«Μία από τις μεγαλύτερες βοήθειες που θα μπορούσαν να δοθούν στην ψυχολογική ανάπτυξη ενός παιδιού θα ήταν να του δοθεί ένα κρεβάτι κατάλληλο για τις ανάγκες του, κάνοντάς το να κοιμηθεί τόσο όσο χρειάζεται πραγματικά. Το παιδί θα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο όταν είναι κουρασμένο, να ξυπνά όταν έχει ξεκουραστεί και να σηκώνεται όποτε θέλει. Γι’ αυτό προτείνουμε ότι το τυπικό παιδικό κρεβάτι θα πρέπει να απομακρυνθεί, αν δεν έχει απομακρυνθεί ήδη, από πολλές οικογένειες. Το παιδί θα πρέπει να έχει ένα χαμηλό κρεβάτι για να ξεκουράζεται, ιδανικά επάνω στο πάτωμα, όπου θα μπορεί να ξαπλώνει και να σηκώνεται όποτε το επιθυμεί.

Dr. Maria Montessori, «Το μυστικό της παιδικής ηλικίας» (σελ. 74)

Αλλά πρακτικά, τώρα που διανύουμε το 2023, πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό; Παρόλο που η Δρ Μοντεσσόρι κατανοεί την ανάπτυξη των παιδιών μέσα από το φακό ενός επιστήμονα, ο κόσμος έχει αλλάξει τα τελευταία 100 χρόνια. Τούτου λεχθέντος, είναι ακόμα πολύ πιθανό να ακολουθήσετε τη μέθοδο Montessori εάν αισθάνεστε ότι αυτό είναι το καλύτερο για το παιδί σας και την οικογένειά σας.

Εάν λοιπόν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κούνια ή θέλετε να βάλετε το νήπιο παιδί σας να κοιμηθεί από την κούνια σε ένα κρεβάτι montessori δεν έχετε παρά να διαβάσετε παρακάτω μερικές από τις συμβουλές. Στο τέλος θα ανακαλύψετε αν η μέθοδος Montessori είναι η σωστή επιλογή για την οικογένειά σας.

Είναι τα κρεβάτια δαπέδου κατάλληλα για το δικό μου παιδί;

Για να ανακαλύψετε εάν ένα κρεβάτι δαπέδου θα λειτουργήσει για την οικογένειά σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις συνήθειες ύπνου του παιδιού σας. Ορισμένες οικογένειες επιλέγουν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ένα κρεβάτι δαπέδου ακριβώς όταν το παιδί τους κάνει τη μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συστάσεις για ασφαλή ύπνο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Αν και η μέθοδος montessori μπορεί να εφαρμοστεί από τη βρεφική ηλικία, άλλες οικογένειες επιλέγουν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ένα κρεβάτι δαπέδου όταν το παιδί είναι έτοιμο να αποχαιρετήσει την κούνια του. Ακριβώς όπως κάθε μεγάλη μετάβαση, αν αποφασίσετε να μετακινηθείτε από μια κούνια σε ένα κρεβάτι δαπέδου, να ξέρετε ότι θα υπάρχει εκπαίδευση, όπως θα συνέβαινε άλλωστε και αν το παιδί σας κοιμόταν σε ένα κανονικό μονό κρεβάτι.

https://www.instagram.com/p/BColqQLnfvc

Πώς τοποθετώ το κρεβάτι στο δωμάτιο του παιδιού μου;

Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού σας. Όπως σε κάθε άλλο δωμάτιο του σπιτιού, έτσι και όταν εφαρμόζετε τη μέθοδο montessori, θα πρέπει να διακοσμήσετε έναν χώρο ανάλογα τις αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού σας.

Πώς θα μείνει το παιδί μου (μωρό μου) στο κρεβάτι; Δεν θα πέσει;

Όταν ένα μωρό ξεκινάει να κοιμάται για πρώτη φορά στο κρεβάτι δαπέδου, μπορεί να σηκωθεί μερικές φορές. Το να έχετε δίπλα στο κρεβάτι ένα μαλακό, βελούδινο χαλί ή μερικά μαλακά αρκουδάκια ή κουβερτούλα, βοηθά, αλλά είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι το κρεβάτι ΄είναι κοντά στο έδαφος για αυτόν τον λόγο. Αφού κυλίσουν μερικές φορές, θα μάθουν πού είναι η άκρη του κρεβατιού. Αυτή είναι μια δεξιότητα που θα μάθουν σιγά-σιγά. Εάν συνεχίσουν να ρολάρουν και σας προκαλεί ανησυχία, η τοποθέτηση ενός μικρού κάγκελου ή ενός νουντλς πισίνας κάτω από σεντόνι, θα τα βοηθήσει να αναγνωρίσουν ότι έφτασαν στην άκρη.

Κρεβάτια montessori που μπορείτε να διαλέξετε

Άλλα με κάγκελο, άλλα χωρίς, όλα όμως ιδανικά για τα μωρά ή τα νήπιά σας.

https://www.instagram.com/p/CqBJceRti4n
https://www.instagram.com/p/CKTc7T1rOkv
https://www.instagram.com/p/CsoR-zuq6ap
https://www.instagram.com/p/CseIyxfIGB7
https://www.instagram.com/p/BCofwY6nfkv

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved