Πρακτικές συμβουλές για να κάνουμε τη διατροφή μας περισσότερο βιώσιμη

Οι περιβαλλοντικά βιώσιμες δίαιτες παρέχουν οφέλη τόσο για τον πλανήτη όσο και την υγεία μας.

Ευσταθία Παπαδά
Πρακτικές συμβουλές για να κάνουμε τη διατροφή μας περισσότερο βιώσιμη
Bigstock

Τα τελευταία χρόνια λόγω της περιβαλλοντικής κρίσης γίνεται ολοένα και περισσότερος λόγος για το πώς θα κάνουμε τη διατροφή μας πιο φιλική προς περιβάλλον και πιο βιώσιμη.

Ως βιώσιμη διατροφή εννοούμε το σύνολο των διατροφικών επιλογών που θα έχουν μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, θα σέβονται και θα προστατεύουν τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος, ενώ συγχρόνως θα συμβάλλουν στην επαρκή θρέψη του οργανισμού μας.

Γιατί είναι σημαντικό και πώς θα κάνουμε τη διατροφή μας περισσότερο βιώσιμη;

Οι περιβαλλοντικά βιώσιμες δίαιτες παρέχουν οφέλη τόσο για τον πλανήτη όσο και την υγεία μας. Μπορούμε να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα και να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας ακολουθώντας μερικά απλά βήματα όπως τα παρακάτω.

  • Μείωση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος
  • Κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών
  • Μείωση της σπατάλης τροφίμων
  • Μετριασμός της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλότερα λιπαρά
gonimotita-kai-diatrofi.jpg

Είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε μία αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή για να προστατεύσουμε το περιβάλλον;

Μια περιβαλλοντικά βιώσιμη διατροφή δεν χρειάζεται να αποκλείει εντελώς το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων σε καθημερινή βάση ή να έχετε κάποιες ημέρες της εβδομάδας χωρίς να καταναλώνετε ζωικά προϊόντα. Επιπλέον μπορείτε να βασίσετε τη διατροφή σας σε περισσότερες φυτικές τροφές πρωτεΐνης όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, προϊόντα σόγιας και λιγότερες ζωικές. Δώστε επίσης προτεραιότητα σε επιλογές γαλακτοκομικών με χαμηλότερα λιπαρά και ζάχαρη, όπως γάλα και γιαούρτι, σε σχέση με το παγωτό και τα επιδόρπια.

Ποιες τροφές φυτικής προέλευσης να προτιμάμε;

Η κατανάλωση δημητριακών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι η καλύτερη για το περιβάλλον και την υγεία μας.

  • Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως, πλιγούρι, βρώμη, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Στοχεύστε στην κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
  • Επιλέξτε τοπικά και προϊόντα εποχής και μειώστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι εισαγόμενα ή έχουν καλλιεργηθεί σε θερμοκήπια.
  • Αποφύγετε τα έτοιμα και συσκευασμένα φρούτα, λαχανικά και σαλάτες.
mesogeiaki-diatrofi.jpg

Επιπλέον είναι σημαντικό να περιορίσουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων, καθώς η παραγωγή τους συμβάλλει σημαντικά στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Τρόφιμα όπως τα μπισκότα, τα πατατάκια, η σοκολάτα και και άλλα επεξεργασμένα σνακ είναι σημαντικό να περιοριστούν για να προστατεύσουμε την υγεία μας και το πλανήτη. Το ίδιο ισχύει και για τους συσκευασμένους χυμούς φρούτων και τα αναψυκτικά, γι’αυτό είναι σημαντικό να επιλέγουμε το νερό βρύσης ως την πιο βιώσιμη πηγή ενυδάτωσης.

Τέλος αξίζει να προσέξουμε τη σπατάλη τροφίμων καθώς το 70% των τροφίμων σπαταλάται στο σπίτι. Μία λίστα τροφίμων πριν τα ψώνια στη λαϊκή και το σούπερ μάρκετ θα μας βοηθήσει να προγραμματίσουμε την εβδομάδα μας και να αγοράσουμε τις ποσότητες τροφίμων που πρόκειται να καταναλώσουμε μέσα στην εβδομάδα.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved