Πέντε μύθοι για την υγιεινή διατροφή και την απώλεια βάρους

Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή και την απώλεια βάρους.

Ευσταθία Παπαδά
Πέντε μύθοι για την υγιεινή διατροφή και την απώλεια βάρους
Eίναι σημαντικό να προσπαθείτε να εντάξετε στη διατροφή σας ποικιλία τροφών όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένων. Bigstock

Καθώς οι πληροφορίες για την υγιεινή διατροφή και την απώλεια βάρους προέρχονται πλέον από πολλές πηγές, όπως το διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλοί σχετικοί μύθοι που δημιουργούνται από αναξιόπιστες πηγές πληροφόρησης. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι αβλαβείς όμως άλλοι μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι για την υγεία.

Ας δούμε πέντε διατροφικούς μύθους από τους οποίους είναι καλό να απαλλαγείτε.

Μύθος Νο 1: «Μην πίνετε υγρά με το γεύμα σας»

Ο μύθος αυτός προτείνει ότι θα πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα 30 λεπτών μεταξύ του γεύματος και του ποτού σας. Αυτός ο μύθος υπάρχει εδώ και δεκαετίες και βασίζεται στην πεποίθηση ότι πίνοντας ακόμα και νερό με τα γεύματα αυτό θα αραιώσει τα πεπτικά σας ένζυμα. Ωστόσο, ο οργανισμός μας είναι πολύ πιο έξυπνος, κι ενώ είναι πιθανό η κατανάλωση αλκοόλ να αραιώνει στιγμιαία τη συγκέντρωση των πεπτικών ενζύμων, υπάρχουν αισθητήρες στο στομάχι που διασφαλίζουν ότι παράγονται όσα ένζυμα χρειάζεστε για την πέψη.

Diet, Dieting. Beautiful Woman Eat Salad For Weight Loss, Slim, Good Health. Female Enjoy With Nutri

Μύθος Νο 2: «Πρέπει να κόψετε τους υδατάνθρακες για να χάσετε βάρος»

Ο μύθος αυτός υποστηρίζει ότι οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προκαλούν αύξηση βάρους. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι υδατάνθρακες καλής ποιότητας είναι μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή μας και μάλιστα η κατανάλωση τροφών ολικής άλεσης έχει φανεί να προλαμβάνει την αύξηση του βάρους καθώς ενισχύει τον κορεσμό. Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα καλά βακτήρια του εντέρου μας καθώς αυτά χρησιμοποιούν τις φυτικές ίνες ως τροφή. Είναι βέβαια σημαντικό να αποφεύγουμε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα ψωμιά, κέικ και μπισκότα καθώς είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, αλλά να προτιμούμε τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια που ενισχύουν την υγεία του εντέρου.

Μύθος Νο.3: «Τα φρούτα είναι γεμάτα ζάχαρη και πρέπει να περιορίζονται»

Ο μύθος αυτός φυσικά δεν ισχύει καθώς τα φρούτα πέρα από τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και φυτοχημικά συστατικά που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. Επομένως η επίδραση που έχουν στον οργανισμό δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνη της επιτραπέζιας ζάχαρης, του μελιού και άλλων επεξεργασμένων σακχάρων, καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα φρούτα περιορίζουν τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση φρούτων είναι επίσης σημαντική για την υγεία του εντέρου καθώς τα φυτοχημικά που περιέχουν ενισχύουν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Άλλος ένα μύθος που σχετίζεται με την κατανάλωση φρούτων είναι ότι τα φρούτα πρέπει να τρώγονται με άδειο στομάχι, γιατί διαφορετικά «επιβραδύνουν» την πέψη αλλά, και πάλι, δεν υπάρχει επιστημονική βάση. Γενικά στοχεύστε στην κατανάλωση τουλάχιστον δύο φρούτων την ημέρα, με όσο μεγαλύτερη ποικιλία μέσα στην εβδομάδα για να αυξήσετε την ποικιλία θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνετε.

Μύθος Νο. 4: «Το φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι καλύτερα από τα κατεψυγμένα»

Παρά το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ωφέλιμη μόνο όταν αυτά είναι φρέσκα αυτό δεν ισχύει πάντα. Μερικές φορές τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα προϊόντα. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά χάνουν σημαντικό μέρος των θρεπτικών τους συστατικών αν καθυστερήσουν να φτάσουν στον καταναλωτή. Αντιθέτως, αν τα προϊόντα αυτά καταψυχθούν αμέσως μετά τη συγκομιδή ακολουθώντας όλα τα κατάλληλα βήματα τότε μπορεί να έχουν παρόμοια ή και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Η επιλογή κατεψυγμένων τροφίμων μαζί με φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποικιλία φυτικών τροφών στα γεύματά σας πιο οικονομικά και με μικρότερο κίνδυνο σπατάλης τροφίμων.

kafes-ofeli-diatrofi.jpg

Μύθος Νο 5: «Είναι σημαντικό να μετράτε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε»

Αυτός ο μύθος υποστηρίζει ότι ο αριθμός των θερμίδων στο φαγητό σας είναι ένας ακριβής και αποτελεσματικός τρόπος για να προσέχετε τί τρώτε και να χάσετε βάρος. Ωστόσο, η μέτρηση θερμίδων δεν υπολογίζει τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας. Αν βασίζεστε στον αριθμό που αναγράφεται στις ετικέτες αυτός είναι συχνά ανακριβής, καθώς βασίζεται στο τι συμβαίνει σε ένα εργαστήριο και όχι στο τι συμβαίνει στο σώμα σας. Επιπλέον, η πέψη διαφορετικών γευμάτων χρησιμοποιεί διαφορετικό ποσοστό θερμίδων κι επομένως η καταμέτρηση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε είναι μία πολύ αδρή εκτίμηση του τί πραγματικά συμβαίνει στον οργανισμό.

Συμπερασματικά επειδή υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή και την απώλεια βάρους, πολλές φορές είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβετε πότε μία πληροφορία υποστηρίζεται επιστημονικά. Είναι σημαντικό ωστόσο να προσπαθείτε να εντάξετε στη διατροφή σας ποικιλία τροφών όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένων και να δίνετε έμφαση σε περισσότερες φυτικές και λιγότερες ζωικές τροφές.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved