Πώς να ενισχύσετε τη συναισθηματική σταθερότητα των παιδιών

Τα κύρια συστατικά για να αποκτήσουν τα παιδιά συναισθηματική σταθερότητα.

Μαρίνα Μόσχα
Πώς να ενισχύσετε τη συναισθηματική σταθερότητα των παιδιών
Bigstock

Ακούω συχνά γονείς να ανησυχούν για το πως μπορούν να κάνουν το παιδί τους να έχει συναισθηματική σταθερότητα. Συνήθως βέβαια, δεν το παρουσιάζουν με αυτό τον όρο, μέσα από τα λεγόμενά τους όμως είναι αυτό που εννοούν.

Τι είναι η συναισθηματική σταθερότητα;

Μπορούμε πιστεύω να καταλάβουμε ότι συναισθηματική σταθερότητα σημαίνει να είναι ένα παιδί συναισθηματικά σταθερό, να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά, να μην βιώνει συναισθηματικά «πάνω-κάτω» χωρίς λόγο.

Από πού πηγάζει η συναισθηματική σταθερότητα;

Η συναισθηματική σταθερότητα πηγάζει μέσα από την συναισθηματική ασφάλεια που οι γονείς μέσα στην οποία θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Και για να το πετύχουν αυτό, χρειάζεται να περάσουν στα παιδιά το μήνυμα ότι ο γονιός «είναι εκεί», όχι μόνο ως παρουσία αλλά και συναισθηματικά διαθέσιμος. Να μπορεί να τα ακούσει χωρίς να διακόπτει αυτό που λέγεται, να αφήνει χώρο στο παιδί του, να μην το μεγαλώνει μέσα σε μία γυάλα υπερπροστασίας, να το φέρνει σε επαφή με το περιβάλλον, να τα αποδέχεται χωρίς όρους-η γνωστή χειριστική φράση «αν δεν κάνεις …, τότε θα σε αγαπάω/δεν θα σε αγαπάω». Τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώθουν αποδεκτά, να μην απειλούνται και να μην πρέπει να «προσαρμοστούν/μεταλλαχθούν» - χαριτολογώντας – για να γίνουν αγαπητά.

ofeli-agkalias-4.jpg

Ο ρόλος των γονιών

Οι σχέσεις που διαμορφώνονται μέσα στην οικογένεια είναι και οι σχέσεις που θα έχουν ως ενήλικες σε έναν μεγάλο βαθμό. Η επαφή μέσα από αγκαλιές και χάδια, τα όρια, ένα δομημένο οικογενειακό περιβάλλον, η διαχείριση προβλημάτων και η αντιμετώπισή τους με έναν αποτελεσματικό τρόπο από τους γονείς μπορούν να δώσουν την αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς και αποδοχής, τα κύρια συστατικά για να αποκτήσουν τα παιδιά συναισθηματική σταθερότητα.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved