Παιδί και Πάσχα: Συμβουλές για την ασφάλειά του

Συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών το Πάσχα.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Παιδί και Πάσχα: Συμβουλές για την ασφάλειά του

Παιιά τσουγκρίζουν αυγά ανήμερα του Πάσχα.

Bigstock

Οι μέρες του Πάσχα είναι ημέρες χαράς και γιορτής για τις οικογένειες και κυρίως για τα παιδιά. Περιμένουν με χαρά τη λαμπάδα τους, το σοκολατένιο αυγό τους, τα δώρα τους. Οι μέρες αυτές όμως εγκυμονούν και κινδύνους για τα μικρά παιδιά που καλό είναι οι γονείς να γνωρίζουν και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.

Μεγάλη Εβδομάδα: Πως θα εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι αρχίζει μια σημαντική εβδομάδα

Συνήθως τις μέρες του Πάσχα, οι οικογένειες επισκέπτονται τα χωριά. Συνεπώς πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών με το ταξίδι με το αυτοκίνητο. Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει προηγηθεί συντήρηση του αυτοκινήτου, ιδιαίτερα στα φρένα και στα ελαστικά. Η οδήγηση να γίνεται με ασφάλεια, ηρεμία, χωρίς επικίνδυνα προσπεράσματα και υψηλές ταχύτητες. Τα παιδιά τα βάζουμε πάντα στα πίσω καθίσματα και φορούν τη ζώνη ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για βρέφη και μικρά παιδιά τα βάζουμε στο ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου με φορά προς τα πίσω.

paidi-kathetai-sto-amaksi.jpg

Η διαμονή στην εξοχή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ατυχήματα όταν τα παιδιά παίζουν, αλλεργικές αντιδράσεις από τσιμπήματα εντόμων, συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος σε παιδιά με γνωστό ή όχι ιστορικό. Για την πρόληψη των ατυχημάτων τα παιδιά ποτέ δεν θα πρέπει να παίζουν χωρίς επίβλεψη από γονέα. Πάντα να υπάρχει το φαρμακείο διακοπών ώστε να γίνουν οι πρώτες κινήσεις αντιμετώπισης τραυμάτων, όπως καθαρισμός και αντισηψία ή διακοπή αιμορραγίας και κατόπιν να αναζητηθεί περαιτέρω βοήθεια κι αντιμετώπιση από το πλησιέστερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο της περιοχής. Βασικό είναι να έχουν συμβουλευτεί οι γονείς τον παιδίατρο τους και να έχουν έτοιμο το φαρμακείο διακοπών πριν από οποιαδήποτε εξόρμησή τους στην εξοχή.

1656113454081-216128023-bigstock-Pretty-Girl-Using-Asthma-Inhal-119293265.jpg

Στο φαρμακείο διακοπών οπωσδήποτε θα υπάρχει αντισταμινικό και κορτιζονούχο σκεύασμα για την αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων. Για τα παιδιά με γνωστό ιστορικό αναφυλαξίας, το φαρμακείο περιλαμβάνει πάντα και ένεση αδρεναλίνης. Για τα παιδιά με γνωστό ιστορικό άσθματος, το φαρμακείο περιλαμβάνει την ενδεδειγμένη αγωγή του παιδιού.

Στην Ανάσταση το έθιμο των βεγγαλικών και κροτίδων, με τον τρόπο που γίνεται, κοστίζει ζωές και προκαλεί αναπηρίες.

Τα μικρά παιδιά πρέπει οπωσδήποτε να προστατευτούν από τα βεγγαλικά και τις κροτίδες. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την ασφάλεια τους. Επιπλέον τα τρομάζουν και μπορεί να προκαλέσουν φοβίες, διαταραχές στον ύπνο τους, ακουστικά τραύματα από κροτίδες, ή οφθαλμικά τραύματα εκτός από πολύ σοβαρούς τραυματισμούς αν έρθουν απευθείας σε επαφή με αυτά.

Τα παιδιά πόσα σοκολατένια αυγά μπορούν να φάνε το Πάσχα;

Τέλος, το Πάσχα γίνεται κατανάλωση, ακόμη και σε υπερβολικό βαθμό, τροφών που δεν καταναλώνονται τον υπόλοιπο χρόνο (πολλά αυγά, μαγειρίτσα, ψητό αρνί, κοκορέτσι, πολλά γλυκά κλπ).

Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να καταναλώνουν πολλά λιπαρά, τροφές πλούσιες σε σάκχαρα ή πολλά αυγά. Μπορεί να προκληθούν γαστρεντερικές διαταραχές κυρίως ή σε κάποιες περιπτώσεις και τροφικές δηλητηριάσεις ή και σοβαρές λοιμώξεις από μη καλά συντηρημένα ή αμφιβόλου ποιότητας κρέατα. Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος τροφικών αλλεργιών, ειδικά σε παιδιά που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με συγκεκριμένες τροφές. Επίσης δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση σε αυγά. Μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση σε παιδιά που κατανάλωναν αυγά χωρίς πρόβλημα, λόγω της αυξημένης ποσότητας του αλλεργιογόνου στον οργανισμό τους ή λόγω του συνδυασμού με άλλα τροφικά αλλεργιογόνα που μπορεί να υπάρχουν στο πασχαλινό τραπέζι. Μέχρι δύο βραστά αυγά είναι ασφαλές για τα μικρά παιδιά εκείνη την ημέρα. Επίσης αν το βάψιμο των αυγών έχει γίνει με τεχνητές χρωστικές και όχι με φυσικούς τρόπους, και πάλι υπάρχει κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης σε αυτές.

Το κυνήγι του πασχαλινού αβγού - Τι είναι και πώς θα το οργανώσετε

Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης, το αντιμετωπίζουμε με αντισταμινικό, κορτιζονούχο σκεύασμα ή/και ένεση αδρεναλίνης και απευθυνόμαστε στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Εφόσον ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, το Πάσχα μπορεί να είναι μία όμορφη και ξέγνοιαστη οικογενειακή γιορτή για τα μικρά παιδιά, χωρίς δυσάρεστα συμβάματα για εκείνα και τους γονείς τους.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

*πρώτη δημοσίευση: 2023-04-15

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved