Εγκυμοσύνη και φούσκωμα: Γιατί το νοιώθετε τις πρώτες εβδομάδες της κύησης

Πολύ πριν αρχίσει να γίνεται ορατή η εγκυμοσύνη σας, μπορεί να νιώθετε φούσκωμα τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί η προγεστερόνη προκαλεί αέρια το πρώτο τρίμηνο επειδή χαλαρώνει τους μυς της κοιλιάς ώστε να δημιουργηθεί χώρος για να αναπτυχθεί το μωρό.

Εγκυμοσύνη και φούσκωμα: Γιατί το νοιώθετε τις πρώτες εβδομάδες της κύησης

Αυτό επεκτείνεται και στην πεπτική οδό και στα έντερα, οπότε επιβραδύνεται η διέλευση της τροφής, με αποτέλεσμα δυσκοιλιότητα. Αυτό ανακουφίζεται με ζεστό αφέψημα μέντας ή ζεστό νερό και λεμόνι πριν από το πρωινό, για να ενεργοποιείται η πέψη. Ένα καλό πρωϊνό με άφθονες φυτικές ίνες, μπορεί επίσης να βοηθήσει, ενθαρρύνοντας τη δράση των εντέρων. Αν αντικαταστήσετε τα ανθρακούχα με άφθονο νερό και τρώτε λίγο και πιο συχνά, μπορεί επίσης να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

PREMA

Η δεύτερη συνήθης αιτία φουσκώματος είναι η κατακράτηση νερού- όπως το οίδημα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Η κύρια αιτία είναι οι ορμονικές αλλαγές αλλά και μια μείωση στο αλάτι με αύξηση του νερού μπορεί να βοηθήσει.
Υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι για να είναι φουσκωμένη η κοιλιά σας, όπως η μήτρα σας που διογκώνεται και η αυξημένη ποσότητα αίματος και ιστών στην περιοχή της κοιλιάς.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο του Mothersblog Δρ. Μενέλαο Λυγνό, το φούσκωμα στην κοιλιά δεν εμφανίζεται σε όλες τις γυναίκες στο ίδιο στάδιο της εγκυμοσύνης. Χρονικά εντοπίζουμε το γεγονός αυτό κάποια στιγμή μεταξύ της 12ης και της 16ης εβδομάδας της κύησης.
Σε μια μη εγκυμονούσα γυναίκα η μήτρα της βρίσκεται εντός της πυέλου, όπου και περιβάλλεται από τα οστά της λεκάνης.

PREMA

Μια μήτρα εκτός κύησης έχει περίπου το μέγεθος ενός λεμονιού. Προκειμένου η μήτρα να αρχίσει να προβάλλει πάνω από τα οστά της λεκάνης, ώστε να αρχίσει να γίνεται εμφανής κάτω από το κοιλιακό τοίχωμα, φτάνουμε συνήθως στη 12η εβδομάδα της κύησης, οπότε και το μέγεθός της είναι περίπου όσο αυτό ενός μικρού πεπονιού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved