Έγκυος με νήπιο παιδί: 5 χρήσιμες συμβουλές

Ενώ μπορεί η πρώτη σας εγκυμοσύνη να ήταν γεμάτη από ξεκούραση και αυτοφροντίδα, η εγκυμοσύνη με ένα μικρό παιδί είναι πιο πιθανό να είναι λίγο διαφορετική.

Έγκυος με νήπιο παιδί: 5 χρήσιμες συμβουλές
Bigstock

Το να είστε έγκυος όταν το μεγαλύτερο παιδί σας είναι νήπιο συμβαίνει πολύ συχνά, καθώς είναι το πιο συνηθισμένο ηλικιακό χάσμα μεταξύ αδελφών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κάτι εύκολο.

Μπορεί να ανησυχείτε για το πόσο ασφαλές είναι να κουβαλάτε στην αγκαλιά σας ένα κουρασμένο δίχρονο το οποίο έχει γίνει μόνιμος αρνητής του καροτσιού ή μπορεί να νιώθετε άγχος ότι το μεγαλύτερο παιδί σας θα νιώσει εγκαταλελειμμένο όταν έρθει το μωρό.

Είναι επίσης πιθανό να είστε εντελώς εξαντλημένες από την πίεση του να τα φέρετε όλα εις πέρας. Ακολουθούν, λοιπόν, οι συμβουλές μας:

1. Ξεκουραστείτε όποτε μπορείτε

Το να έχετε ένα μικρό παιδί είναι κουραστικό αλλά και το να είστε έγκυος είναι κουραστικό. Το να κάνετε και τα δύο μαζί είναι εξουθενωτικό. Γι' αυτό δώστε λίγο χώρο στον εαυτό σας. Προσπαθήστε να ξαπλώσετε παρέα με το νήπιο παιδί σας και να κάνετε ένα power nap .

Δεχτείτε ως βοήθεια αντί για κριτική όταν η πεθερά σας προσφέρεται να σκουπίσει το σπίτι. Κουρνιάστε στο κρεβάτι με ένα καλό βιβλίο και εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τον χρόνο που έχετε για να ξεκουραστείτε λίγο περισσότερο πριν έρθει το μωρό.

2. Προετοιμαστείτε

Αν το μυαλό σας «δουλεύει» υπερωρίες ανησυχώντας για το πώς το παιδί σας θα αντιμετωπίσει αυτό το νέο του αδελφάκι , επισκεφθείτε φίλους με μωρά και ενθαρρύνετε το παιδί σας να αγκαλιάσει. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε μερικά σχετικά βιβλία.

Αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, χρησιμοποιήστε αυτά τα ερεθίσματα ως έναν τρόπο για να ξεκινήσετε συζητήσεις σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί.

3. Ζητήστε του να σας βοηθήσει

Μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να ανέβει στο κάθισμα του αυτοκινήτου του αντί να το σηκώνετε εσείς η ίδια. Όταν έρχεται η ώρα για αγκαλιές αντίστοιχα ζητήστε του να σκαρφαλώσει στον καναπέ αντί να σκύψετε.

Κάντε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι το να ανεβοκατεβαίνει τα σκαλιά, με εσάς πάντα να ακολουθείτε προσεκτικά από πίσω. Σύντομα θα απολαμβάνουν αυτή την ανεξαρτησία.

4. Μην πανικοβάλεστε

Τα νήπια είναι δύστροπα και ακόμη και αν δεν το θέλουν, μπορεί να σας κλωτσήσουν στην κοιλιά σας κάτι που θα σας προκαλέσει πανικό .

Προσπαθήστε όμως να παραμείνετε ψύχραιμη, καθώς το μωρό σας είναι καλά προστατευμένο στη μήτρα. Μιλήστε όμως με τη μαία σας αν αισθάνεστε κάποια δυσφορία.

5. Περνάτε ξεχωριστό χρόνο μαζί του

Για ένα διάστημα, δεν θα υπάρχει τόσος πολύς χρόνος για να τον αφιερώσετε καθαρά στο μεγαλύτερο παιδί σας.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να προγραμματίσετε μια ξεχωριστή ημερήσια εκδρομή μαζί του. Γενικότερα, κάντε πράγματα που πάντα σας άρεσε να κάνετε οι δυο σας μαζί και δεν είναι πολύ κουραστικά, όπως π.χ. παζλ και χρησιμοποιήστε τον χρόνο αυτό για να συζητήσετε μαζί του για τυχόν ανησυχίες ή απορίες που μπορεί να έχει σχετικά με τον ερχομό του νέου παιδιού.

Πηγή: nct.org.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved