Φυσιολογικός τοκετός: 5+1 χρήσιμες συμβουλές για να γεννήσετε εύκολα

Η εγκυμοσύνη φέρνει μαζί της τόσο τρυφερά συναισθήματα όσο και αγωνία για την ώρα του τοκετού. Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα με θετικότητα και ψυχραιμία.

Φυσιολογικός τοκετός: 5+1 χρήσιμες συμβουλές για να γεννήσετε εύκολα
Bigstock

Τα τρυφερά συναισθήματα που περιβάλλουν την περίοδο της εγκυμοσύνης, σκιάζονται συνήθως από την αγωνία και τον φόβο της ώρας του τοκετού.

Δεν χρειάζεται να αγχωθείτε ούτε να πανικοβληθείτε απλά πάρτε βαθιές ανάσες και προσπαθήστε να βοηθήσετε το σώμα σας να αντέξει και να ανταπεξέλθει θετικά στην εμπειρία αυτή, όσο γίνεται.

1. Σωματική κίνηση

Η πρόκληση των έντονων συσπάσεων που συμβαίνουν πριν την έναρξη του τοκετού ενθαρρύνει ενστικτωδώς τις περισσότερες γυναίκες να σηκωθούν και να κινηθούν. Παρά τα όσα μπορεί να έχετε δει, το να παραμένετε διαρκώς ξαπλωμένες είναι ο συνήθως ο πιο άβολος τρόπος για να βιώσετε τις συσπάσεις .

2. Καταπολέμηση του στρες

Αν και είναι πολύ φυσιολογικό τα επίπεδα του άγχους να εκτοξεύονται στα ύψη, είναι πολύ σημαντικό να καταφέρετε να διατηρήσετε την ηρεμία και τον έλεγχο των συναισθημάτων σας, καθώς η απώλεια ψυχραιμίας μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη καισαρικής τομής.

3. Σωστές αναπνοές

Οι περισσότερες αναπνέουμε μηχανικά χωρίς να προσέχουμε τον τρόπο. Στη διάρκεια του τοκετού ωστόσο, το να συγκεντρωθείτε στην ορθή αναπνοή μπορεί να κάνει πράγματι τη διαφορά.

Έχετε τον χρόνο να εξασκηθείτε σε όλες τις τεχνικές: Από το στήθος, από το στομάχι, δοκιμάστε εναλλαγές από βαθιές σε πιο ήρεμες αναπνοές .

4. Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος

Η υπερβολική αύξηση του βάρος μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στη γέννα καταλήγοντας σε καισαρική τομή ενώ η παχυσαρκία μπορεί να καταστήσει δύσκολη την παρακολούθηση του εμβρύου στη διάρκεια της γέννας, ενώ αυξάνει και τις πιθανότητες να γεννηθεί υπέρβαρο.

5. Σωστή διατροφή

Ο τρόπος που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τόσο την εγκυμοσύνη όσο και την ώρα του τοκετού.

Κάποιες βασικές αρχές είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φρούτων, λαχανικών, άπαχου κρέατος, όσπριων και γαλακτοκομικών .Αποφύγετε τις τροφές που περιέχουν ρετινόλη, τα ωμά θαλασσινά και τη ζάχαρη.

6. Κοιτάξτε τον σύντροφό σας

Εάν έχετε το προνόμιο να το κάνετε, προφανώς και ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να σας υποστηρίξει ενεργά και θετικά στην αίθουσα του τοκετού .

Καθώς τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν, είναι λογικό να θέλετε κάποιον ο οποίος ξέρει πώς να σας υποστηρίξει και να σας ενθαρρύνει καλύτερα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι καμία τεχνική αντιμετώπισης δεν θα λειτουργήσει για όλες ώρες της αναμονής.

Εάν νιώθετε αυξανόμενη αίσθηση πόνου ή αισθάνεστε καταπονημένη ή τρομερά ανήσυχη, πρέπει να μιλάτε με την μαία και την/ τον γιατρό σας.

Πηγή: lamaze.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved