Εγκυμοσύνη: Οι 6 πιο κοινές δερματικές παθήσεις

Μάθετε πώς να  φροντίσετε το δέρμα σας από την ακμή έως τις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εγκυμοσύνη: Οι 6 πιο κοινές δερματικές παθήσεις
Bigstock

Για πολλές γυναίκες, η εγκυμοσύνη φέρνει υγιές δέρμα, ροδαλά μάγουλα και λαμπερά μαλλιά. Άλλες, ωστόσο, μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στο δέρμα που δεν είναι τόσο ελκυστικές, όπως ακμή, σκούρες κηλίδες και ραγάδες.

Ακολουθούν μερικές από τις κοινές δερματικές παθήσεις στην εγκυμοσύνη, μαζί με μερικές πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση τους.

1. Ακμή

Η αυξημένη ροή αίματος και η παραγωγή σμήγματος είναι οι αιτίες πίσω από τη λαμπερή λάμψη της εγκυμοσύνης. Αυτή η λάμψη μερικές φορές έχει ένα τίμημα, καθώς η αυξημένη παραγωγή σμήγματος μπορεί να οδηγήσει σε ακμή, ακριβώς όπως όταν ήσασταν έφηβες .

Ορισμένα προϊόντα για την ακμή και τη φροντίδα του δέρματος πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη:

  • Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της ακμής που περιέχουν ισοτρετινοΐνη και τρετινοΐνη μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες.
  • Αποφύγετε scrub και τα απολεπιστικά καθώς μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα .

Τα καλά νέα είναι ότι η ακμή συνήθως υποχωρεί λίγο μετά τον τοκετό.

2. Μαύρες κηλίδες

Η φυσική αύξηση της μελανίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι υπεύθυνη για περιοχές με πιο σκούρο χρώμα, ειδικά στο πρόσωπο . Για να ελαχιστοποιήσετε αυτή την «μάσκα της εγκυμοσύνης» που ονομάζεται χλόασμα :

  • Φροντίστε να φοράτε αντηλιακό και καπέλο ενώ είστε στον ήλιο.
  • Μειώστε τον χρόνο έκθεσής σας στον ήλιο. Αποφύγετε τις ώρες μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι έντονες.

Οι περισσότερες από αυτές τις κηλίδες εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου, συχνά μέσα σε λίγους μήνες μετά τον τοκετό.

3. Ραγάδες

Αν και οι περισσότερες γυναίκες αναμένουν να έχουν κάποιες ραγάδες στην κοιλιά τους με την εγκυμοσύνη, πολλές εκπλήσσονται μόλις συνειδητοποιούν πως αυτές οι ροζ ή κόκκινες «ρίγες» βρίσκονται στους γλουτούς και στους μηρούς τους.

Στην πραγματικότητα, οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε υπάρχει ταχεία ανάπτυξη και τέντωμα του δέρματος. Δυστυχώς, καμία μέθοδος δεν έχει αποδειχθεί για την πρόληψη ή τη εξαφάνιση των ραγάδων. Και αυτό παρά την αφθονία λοσιόν και κρεμών που διαφημίζονται.

Τα σημάδια θα εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου και κάθε ερεθισμός μπορεί να μειωθεί χρησιμοποιώντας μια ενυδατική κρέμα.

4. Ευρυαγγείες και κιρσοί

Οι «φλέβες αράχνης» προέρχονται από τις ορμονικές αλλαγές και τον αυξημένο όγκο αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εμφανίζονται ως μικροσκοπικές κόκκινες φλέβες στο πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια. Η ερυθρότητα πρέπει να εξασθενίσει μετά τη γέννηση του μωρού.

Οι κιρσοί εμφανίζονται λόγω του βάρους και της πίεσης της μήτρας που συμπιέζει τις φλέβες. Αυτό μειώνει τη ροή του αίματος στο κάτω μέρος του σώματος. Οι φλέβες στα πόδια πρήζονται, πονάνε και είναι μπλε. Οι κιρσοί μπορούν επίσης να βρεθούν στο αιδοίο, στον κόλπο και στις αιμορροΐδες . Συνήθως, οι κιρσοί εξαφανίζονται μετά τον τοκετό.

5. Φαγούρα στο δέρμα

koilia-egkymosyni-fagoura.jpg

Η φαγούρα στο δέρμα είναι συχνή, ειδικά το χειμώνα, όταν το δέρμα είναι ξηρό και ερεθίζεται εύκολα. Ορισμένες μέλλουσες μαμάδες εμφανίζουν εξανθήματα και εξογκώματα που προκαλούν φαγούρα. Αν και τα περισσότερα είναι περισσότερο ερεθιστικά παρά επικίνδυνα, θα πρέπει πάντα να ρωτάτε την/ τον γιατρό σας για τυχόν προβλήματα κνησμού.

6. Αυξημένη τριχοφυΐα

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορούν να αυξήσουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους είναι πιο πυκνά και υγιή. Μερικές φορές αυτές οι ορμόνες προκαλούν τριχοφυΐα και σε άλλα σημεία, όπως στο πρόσωπο ή το λαιμό.

Μιλήστε με την/τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε υπερβολική τριχοφυΐα σε νέα μέρη. Οι περισσότερες μέθοδοι αποτρίχωσης είναι ασφαλείς στην εγκυμοσύνη όπως η αποτρίχωση με κερί και το ξύρισμα . Η τριχοφυΐα σας θα πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό περίπου 6 μήνες μετά τον τοκετό .

Πηγή: hopkinsmedicine.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved