Εγκυμοσύνη: Επικοινωνώντας με το μωρό σας πριν τη γέννηση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνήσετε με το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Νίκη Παπανικολάου
Εγκυμοσύνη: Επικοινωνώντας με το μωρό σας πριν τη γέννηση
Bigstock

Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να γεννηθεί το μωρό σας για να δεθείτε μαζί του.

Εκμεταλλευτείτε την περίοδο της εγκυμοσύνης για να ενισχύσετε την επικοινωνία με το έμβρυο μέσω του αγγίγματος της κοιλιάς σας, της μουσικής, των ήρεμων κινήσεων. Πολυάριθμες μελέτες, άλλωστε, έχουν αναδείξει τη σημασία της σχέσης της εγκύου με το έμβρυο για τη συναισθηματική, νοητική και πνευματική ανάπτυξή του.

Pregnant Woman Sitting On Sofa At Home, Closeup

Tρόποι να δεθείτε με το μωρό σας ενώ είστε έγκυος

Τραγουδήστε

Το μωρό σας λατρεύει τον ήχο της φωνής σας καθώς το ηρεμεί. Τραγουδήστε του λοιπόν μόνοι σας παιδικές ρίμες ή αγαπημένα σας τραγούδια. Θα διαπιστώσετε ότι θα είναι σε θέση να τα αναγνωρίσουν μόλις γεννηθούν.

Ακούστε μουσική

Eνδιαφέρουσες μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου πριν από τη γέννηση. Ευρωπαϊκή έρευνα το 2013, για παράδειγμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση ενός αγέννητου μωρού στη μουσική είχε μακροπρόθεσμη επίδραση στον εγκέφαλό του.

Χορέψτε

Οι απαλές κινήσεις, όπως αυτές όταν χορεύετε ένα βαλς, απελευθερώνει ενδορφίνες και είναι κι αυτός ένας ακόμα τρόπος να δεθείτε με το μωρό που αναπτύσσεται στη μήτρα. Όταν μια μαμά νιώθει καλά, το μωρό το αισθάνεται.

Διαβάστε φωναχτά

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε να διαβάζετε φωναχτά. Ο ήχος της φωνής σας θα το ηρεμήσει. Μπορείτε μάλιστα να καθιερώσετε μια νυχτερινή ρουτίνα, διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Μιλήστε στο μωρό

Είναι σημαντικό να μιλάτε στο έμβρυο όσο πιο συχνά μπορείτε και με ήρεμο τόνο. Περιγράψτε την καθημερινότητά σας και μην ξεχνάτε να του λέτε «σ’ αγαπώ».

Χαϊδέψτε την κοιλιά σας

Χαϊδέψτε τη κοιλιά σας, κάνετε μασάζ με απαλές, κυκλικές κινήσεις και παράλληλα μιλήστ στο έμβρυο. Ένα απλό κόλπο για να θυμάστε να το κάνετε αυτό , σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης είναι καθώς απλώνετε κρέμα ή ελαιόλαδο στην κοιλιά σας για να αποτρέψετε τις ραγάδες.

Pregnant Woman Holding Her Hands On Her Belly

Πώς αντιλαμβάνεται το έμβρυο τα συναισθήματά σας

Στην πραγματικότητα, τα μωρά όταν είναι ακόμα στη μήτρα δεν γνωρίζουν ούτε μπορούν να κατανοήσουν τι είναι λύπη, χαρά ή φόβος. Ωστόσο, είναι ευαίσθητα στην έκρηξη ορμονών που προκαλείται από το άγχος ή το στρες της εγκύου.

Υποστηρίζεται ότι κατά την 32η εβδομάδα το έμβρυο συμπεριφέρεται σχεδόν σαν νεογέννητο και είναι πιο ευαίσθητο σε οτιδήποτε το περιβάλλει. Μπορεί ακόμα να ονειρεύεται και να έχει τις δικές του φάσεις REM ύπνου.

Σε αυτό το στάδιο η συναισθηματική σύνδεση μαζί σας είναι τόσο έντονη που ό,τι αισθάνεστε φτάνει στο έμβρυο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως το φαγητό μέσω του ομφάλιου λώρου.

Επομένως, ναι, το μωρό σίγουρα μπορεί να σας αισθανθεί. Μπορεί να αισθανθεί την ευτυχία σας, όπως και την ξαφνική έκρηξη των συναισθημάτων σας. Γι’ αυτό και αντιδρά σύμφωνα με τη διάθεσή σας. Εάν είστε ευτυχισμένες, το μωρό παραμένει χαλαρό και κάνει χαρούμενες κινήσεις, αν όμως είστε θλιμμένες, το μωρό παραμένει εξαιρετικά ήσυχο (ή νευρικό).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved