Εξάντληση στο πρώτο, στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Το να νιώθετε έντονη κόπωση στην εγκυμοσύνη από το πρώτο ακόμα τρίμηνο είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Εξάντληση στο πρώτο, στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Bigstock

Σύμφωνα με έρευνες το 94% των εγκύων νιώθουν έντονη κούραση την περίοδο της εγκυμοσύνης. Το επιβεβαιώνουν επίσης και οι ειδικοί. «Πολλές από τις ασθενείς μου λένε ότι χρειάζονται επιπλέον ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ανταπεξέλθουν όταν πιο πριν δεν κοιμούνταν ποτέ μεσημέρι ή απόγευμα» αναφέρει η γυναικολόγος dr Leena Nathan στο The Bump.

Η έντονη κούραση προκαλείται από τις απότομες ορμονικές αλλαγές και κυρίως από την ραγδαία αύξηση της προγεστερόνης, υποστηρίζει η ειδικός. «Ο όγκος του αίματος αυξάνονται, τα αγγεία διαστέλλονται και η καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα. Όλα αυτά μπορούν επίσης να προκαλέσουν κούραση» συμπληρώνει η dr Nathan.

Η κούραση μετατρέπεται σε εξάντληση όταν παράλληλα αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, όταν έχετε έντονες ναυτίες ή δεν τρέφεστε σωστά και έχετε ανεπάρκεια σιδήρου.

Η έντονη κόπωση ανά τρίμηνο εγκυμοσύνης

Πολλές γυναίκες νιώθουν έντονη κόπωση ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. «Κάποιες έγκυες είναι υπερ-ευαίσθητες στην αύξηση των επιπέδων των ορμονών και η κούραση είναι ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης» αναφέρει η γυναικολόγος dr Suzanne Bobvone στο The Bump. Σύμφωνα με το American Pregnancy Associaition η κούραση είναι συχνή το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, υποχωρεί το δεύτερο και γίνεται ακόμα πιο έντονη το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, κυρίως λόγω του αυξανόμενου μεγέθους του μωρού.

«Γενικά, το σύμπτωμα της έντονης κόπωσης σημαίνει ότι θα θέλετε να κοιμάστε όσο το δυνατόν περισσότερο, περισσότερο σίγουρα από το σύνηθες» αναφέρει η dr Nathan. «Υπάρχει λιγότερη κινητοποίηση για να κάνετε ό,τι κάνετε κάθε μέρα» συμπληρώνει.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κούραση στην εγκυμοσύνη

Κοιμηθείτε και μέσα στη μέρα. Μπορεί να μοιάζει προφανές, αλλά δεν το κάνουν πολλές μέλλουσες μαμάδες. Κοιμηθείτε όσο μπορείτε, πάρτε υπνάκους μέσα στη μέρα και δώστε στο σώμα σας την ξεκούραση που χρειάζεται. Ιδανικά μην κοιμηθείτε πολύ αργά ο απόγευμα ή για πολλές ώρες το μεσημέρι γιατί μπορεί να διαταραχθεί η ρουτίνα ύπνου σας το βράδυ.

Πίνετε πολύ νερό. Η αφυδάτωση του οργανισμού επιδεινώνει τα συμπτώματα εξάντλησης. Στοχεύστε στα 12 ποτήρια νερό την ημέρα τα οποία θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Συχνά και μικρά γεύματα. Η ισορροπημένη διατροφή είναι έτσι και αλλιώς σημαντική την περίοδο της εγκυμοσύνης. Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και προσπαθήστε να κάνετε συχνά και μικρά γεύματα για να μην νιώθετε πείνα.

Άσκηση. Κι όμως ακόμα και η ήπια γυμναστική ή το περπάτημα μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα της έντονης κούρασης. Τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται και ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved