Θηλασμός και εγκυμοσύνη: Απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα

Κίνδυνοι, οφέλη και αλλαγές στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Θηλασμός και εγκυμοσύνη: Απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα
Bigstock

Πολλοί πιστεύουν ότι ο θηλασμός την περίοδο της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού. «Αυτό είναι ένας μύθος», λέει η μαία Halifax CJ Blennerhassett στο todaysparent.com και εξηγεί: «πηγάζει από το γεγονός ότι ο θηλασμός απελευθερώνει οξυτοκίνη , την ίδια ορμόνη που βοηθά στη δημιουργία συσπάσεων κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ακριβώς όπως η ερωτική επαφή δεν θέτει το αγέννητο μωρό σε κίνδυνο, έτσι και ο θηλασμός δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη ».

Με τη γνώμη της Blennerhassett συμφωνούν και οι περισσότεορι ειδικοί υποστηρίζοντας ότι ο θηλασμός επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης με την προϋπόθεση ότι η εγκυμοσύνηχαρακτηρίζεται ομαλή και όχι υψηλού κινδύνου.

«Υπάρχουν κίνδυνοι εάν θηλάζω στην εγκυμοσύνη;»

Η εγκυμοσύνη σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί εξάντληση και εάν συνεχίζετε να θηλάζετε, οι σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις είναι σίγουρα περισσότερες.

Επίσης, πιθανά να παρατηρήσετε τα εξής:

  • Ερεθισμένες και πρησμένες θηλές
  • Ναυτία
  • Κόπωση
  • Κακή διάθεση
  • Αυξημένη παραγωγή γάλακτος
  • Αλλαγές στο μητρικό γάλα ως προς το χρώμα, τη σύσταση, ακόμα και τη γεύση.

«Ποια είναι τα οφέλη εάν θηλάζω ενώ είμαι έγκυος;»

Ο θηλασμός είναι πιο δύσκολος την περίοδο της εγκυμοσύνης, ωστόσο έχει πολλά και σημαντικά οφέλη. Σύμφωνα με το Healthline:

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρει στο παιδί που θηλάζει θρεπτικά συστατικά και αντισώματα.
  • Ενισχύει το δέσιμο μητέρας – παιδιού την περίοδο της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, εάν είτε κουρασμένη, μπορείτε θηλάζοντας να περάσετε χαλαρωτικό χρόνο με το παιδί.
  • Προσφέρει συναισθήματα ασφάλειας στα μεγαλύτερα παιδιά μία περίοδο που χαρακτηρίζετε από πολλές αλλαγές λόγω του ερχομού του νέου μέλους.
  • Οι πιθανότητες ερεθισμού του στήθους μετά τον τοκετό είναι λιγότερες.

«Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη την παραγωγή μητρικού γάλακτος;»

Σύμφωνα με το Healthline, η εγκυμοσύνη είναι πιθανό να μειώσει την παραγωγή γάλακτος μετά τον 4ο ή 5ο μήνα. Επίσης, αλλάζει η σύνθεση του μητρικού γάλακτος. Οι αλλαγές αυτές είναι αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

«Τι γίνεται με το πρωτόγαλα;»

Το πρωτόγαλα είναι η πρώτη μορφή μητρικού γάλακτος που σχηματίζεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και απελευθερώνεται από τον μαστικό αδένα αμέσως μετά τον τοκετό. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ανοσοσφαιρίνες (αντισώματα) που βοηθούν στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Ο θηλασμός την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζει το πρωτόγαλα και την παραγωγή του.

«Είναι επαρκής η παραγωγή του μητρικού γάλακτος και για τα δύο παιδιά;»

Είναι αρκεί να τρέφεστε σωστά και επαρκώς. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση 500 επιπλέον θερμίδων την ημέρα ένα το μεγαλύτερο παιδί που θηλάζει έχει ξεκινήσεις τις στερεές τροφές και 650 θερμίδες εάν είναι κάτω των 6 μηνών και τρέφεται αποκλειστικά από μητρικό γάλα.

Εάν θηλάζετε και τα δύο παιδιά ξεκινήστε με το νεογέννητο που χρειάζεται περισσότερο χρόνο να προσαρμοστεί στην όλη διαδικασία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved