Κόπωση στο δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η έντονη κούραση μπορεί να είναι σύμπτωμα και το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Κόπωση στο δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, έτσι συμπτώματα που μπορεί να θεωρούνται πιο συνήθη το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δεν αποκλείεται να εμφανιστούν στο δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο.

Η κούραση είναι ένα από τα κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο έντονη τον τέταρτο μήνα, όταν ο πλακούντας έχει διαμορφωθεί πλήρως ή και στο τρίτο τρίμηνο λόγω των διαταραχών ύπνου και της ώρας του τοκετού που πλησιάζει.

Τι προκαλεί την έντονη κόπωση το δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Ανεπαρκής σίτιση. Όσο το μωρό μεγαλώνει, θα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε. Ιδανικά στοχεύστε στα 6 γεύματα την ημέρα ώστε να διατηρήσετε τα επίπεδα του σακχάρου και ενέργειας υψηλά. Αποφύγετε τη ζάχαρη και τον καφέ και εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, σίδηρο και φυτικές ίνες.

Έλλειψη ύπνου. Είναι σημαντικό να κοιμάστε καλά, αλλά μην το παρακάνετε με τις ώρες ύπνου. Επτά ώρες θεωρούνται κατά μέσο όρο αρκετές, ωστόσο η καλύτερη ένδειξη για να ξέρετε εάν χρειάζεστε και άλλο ύπνο είναι να παρατηρήσετε το πώς νιώθετε κατά τη διάρκεια της μέρας.

Έλλειψη άσκησης. Εφόσον έχετε και την έγκριση του γυναικολόγου σας, βάλτε τη συστηματική άσκηση στην καθημερινότητά σας. Θα σας δώσει ένα boost ενέργειας, ακόμα και αν περπατήσετε στη γειτονιά σας για ένα εικοσάλεπτο.

Παθολογίες που συνδέονται με την κούραση στην εγκυμοσύνη

Η έντονη κόπωση μπορεί να είναι και αποτέλεσμα παθολογιών που εμφανίζονται την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ο συνεργάτης του Mothersblog.gr και γυναικολόγος, Μενέλαος Λυγνός, αναφέρει ότι μεταξύ αυτών οι πιο συνήθεις είναι:

Κόπωση και έλλειψη σιδήρου

Η έντονη κούραση θα μπορούσε να είναι και αποτέλεσμα έλλειψης σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την εγκυμοσύνη καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην παροχή αίματος στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Η έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε αναιμία έχει συνδεθεί με τον πρόωρο τοκετό και το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού.

Για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη εντάξτε στη διατροφή σας περισσότερο κόκκινο κρέας, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα και φυλλώδη λαχανικά. Η επαρκής πρόσληψη σε βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη στην εγκυμοσύνη καθώς από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βοηθά και στην απορρόφηση του σιδήρου.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved