Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 4η εβδομάδα της κύησης

Όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο στο τέλος της 3ης εβδομάδας της κύησης το έμβρυο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο, που ονομάζουμε βλαστοκύστη, έχει εισέλθει στην ενδομητρική κοιλότητα.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 4η εβδομάδα της κύησης

Η ενδομητρική κοιλότητα θα είναι το σπίτι του εμβρύου για τους επόμενους μήνες. Η μητρική φροντίδα ξεκινάει πριν ακόμα η μέλλουσα μητέρα καταλάβει πως είναι έγκυος. Η μήτρα θα παρέχει στο αναπτυσσόμενο, αλλά και ευαίσθητο έμβρυο την απαραίτητη προστασία, ώστε να αναπτυχθεί μέχρι να έρθει η ημέρα του τοκετού. Από τη σύνδεσή του με τη μητέρα το έμβρυο θα λάβει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αφού για τους επόμενους μήνες μέσα από τη σύνδεση αυτή ο οργανισμός της μητέρας θα υποστηρίζει την ανάπτυξη της νέας ζωής.
Η σύνδεση του εμβρύου με τη μητέρα λαμβάνει χώρα ακριβώς στην αρχή της τέταρτης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Στην αρχή της εβδομάδας αυτής, το τοίχωμα της μήτρας καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα ενδομητρικού ιστού, ο οποίος είναι πλούσιος σε αγγεία και θρεπτικά συστατικά, έτοιμος να δεχθεί το μικροσκοπικό έμβρυο.

Το έμβρυο, λίγο πριν αγγίξει τα τοιχώματα της μήτρας αποτελείται από 200 με 300 κύτταρα και έχει διάμετρο από 0,1 μέχρι 0,2 χιλιοστά του μέτρου. Είναι αλήθεια συνταρακτικό το πώς από μία τόσο μικροσκοπική ομάδα κυττάρων θα δημιουργηθεί τελικά ένας νέος άνθρωπος!
Ήδη από την πρώτη ημέρα της 4ης εβδομάδας ξεκινάει η διαδικασία της εμφύτευσης του εμβρύου στο ενδομήτριο. Η εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο είναι και το καθοριστικό γεγονός της 4ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.

Την πρώτη ημέρα της 4ης εβδομάδας της κύησης, την 8η ημέρα από τη γονιμοποίηση δηλαδή, το έμβρυο βρίσκεται μερικώς εμφυτευμένο στο ενδομήτριο. Η εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής. Έτσι προς τα μέσα της εβδομάδας, δηλαδή περίπου 12 ημέρες από την γονιμοποίηση του ωαρίου, το έμβρυο καλύπτεται σχεδόν ολόκληρο από ενδομήτριο. Τότε στο σημείο εμφύτευσης της βλαστοκύστης υπάρχει μόνο μία μικρή προεξοχή μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα.

Όσο η εμφύτευση του εμβρύου εξελίσσεται τα κύτταρα, που αποτελούν το έμβρυο αρχίζουν και να εξειδικεύονται και να χωρίζονται σε ομάδες, ενώ αρχίζει και η ανάπτυξη του δικτύου αγγείων, τα οποία θα φέρουν σε επαφή το έμβρυο με τον οργανισμό της μητέρας. Δια μέσου της επαφής με τον οργανισμό της μητέρας το έμβρυο λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά προκειμένου να αναπτυχθεί.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι περίπου τη 13η ημέρα της κύησης, το έμβρυο έχει συνήθως εμφυτευθεί πλήρως εντός του ενδομητρίου, αλλά υπάρχει πιθανότητα στο σημείο της εμφύτευσης να εμφανιστεί τότε τοπική αιμορραγία και εκροή αίματος από τον κόλπο. Επειδή αυτή η περιορισμένη κολπική αιμόρροια λαμβάνει χώρα περίπου 28 ημέρες από την πρώτη ημέρα της προηγούμενης περιόδου, μπορεί να εκληφθεί ως κανονική περίοδος και να προκληθεί έτσι σύγχυση ως προς την πραγματική τελευταία περίοδο με βάση την οποία υπολογίζεται και η ηλικία της κύησης.

Το καθοριστικό γεγονός, που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της 4ης εβδομάδας της κύησης, είναι λοιπόν η εμφύτευση και η έναρξη της δημιουργίας της επαφής μεταξύ εμβρύου και μητέρας. Μιας επαφής, που είναι σωματική αλλά και ψυχική και κρατάει μια ζωή.

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Δείτε εδώ τι συμβαίνει στο σώμα την 1η και 2η εβδομάδα της κύησης!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved