Τροφική δηλητηρίαση στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα και συμβουλές από ειδικούς

Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση να βλάψει το έμβρυο;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Τροφική δηλητηρίαση στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα και συμβουλές από ειδικούς
Bigstock

Ο όρος «τροφική δηλητηρίαση» αναφέρεται στη δηλητηρίαση που προκαλείται από μολυσμένες, αλλοιωμένες ή τοξικές τροφές. Μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα, τα οποία είναι ακόμα πιο ενοχλητικά ή και επικίνδυνα την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης

Τα πιο κοινά συμπτώματα δηλητηρίασης είναι:

  • Διάρροια
  • Πυρετός
  • Ναυτία και εμετός
  • Πόνος στο στομάχι

Λιγότερα συχνά είναι ο πονοκέφαλος, η ρίγη και η έντονη κόπωση. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και 30 λεπτά μετά την κατανάλωση της μολυσματικής τροφής. «Η ένταση και σοβαρότητα της κατάσταση εξαρτώνται από την ποσότητα της μολυσματικής τροφής που έχετε καταναλώσει» εξηγεί στο Parents ο γυναικολόγος Nisarg Patel.

Το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συμβουλεύει όλους έχουν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου ή κατάστασης υγείας, να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, ειδικά εάν έχουν επίμονα συμπτώματα διάρροιας που διαρκούν πάνω από τρεις μέρες, πυρετό ή συμπτώματα αφυδάτωσης.

Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση να βλάψει το έμβρυο;

Η τροφική δηλητηρίαση, διαβάζουμε στο Parents, αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού ακόμα και αποβολή. Κάποια βακτήρια, δε, θεωρούνται ακόμα πιο επικίνδυνα, όπως τα βακτήρια listeria που υπάρχουν σε ωμές ζωϊκές τροφές.

«Η τροφική δηλητηρίαση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα βακτήρια θα περάσουν στο έμβρυο» αναφέρει η γυναικολόγος Monte Swarup, ωστόσο και η ίδια τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει να υπάρχει εφησυχασμός: «Σε κάποιες περιπτώσεις τα βακτήρια περνούν μέσω του πλακούντα στο έμβρυο το οποίο είναι επικίνδυνο».

Αντιμετώπιση

Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Παράλληλα αυξήστε την κατανάλωση νερού για να μειώσετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Την περίοδο της εγκυμοσύνης, η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι ακόμα πιο σημαντική για την υγιή ανάπτυξη του μωρού και επίσης η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, λιποθυμία κ.α.

Ανάλογα με τα βακτήρια που έχουν προκαλέσει την τροφική δηλητηρίαση, ο γιατρός το πιθανότερο είναι να σας δώσει αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή.

Τροφική δηλητηρίαση ή γαστρεντερίτιδα;

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης και της γαστρεντερίτιδας είναι παρόμοια. «Η μεγαλύτερη διαφορά της γαστρεντερίτιδας και της τροφικής δηλητηρίασης έχει να κάνει με το πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα και πόσο διαρκούν» εξηγεί στο Parents η dr Swarup.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης ξεκινούν αμέσως μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής και υποχωρούν σχετικά γρήγορα. Ουσιαστικά, το σώμα προσπαθεί να αποβάλει τα βακτήρια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για αυτό και τα κύρια συμπτώματα είναι η διάρροια και ο εμετός. Στην γαστρεντερίτιδα τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο, ενώ είναι πιθανό να έχετε επίσης πυρετό, ρίγη και πόνο στο σώμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved