Εγκυμοσύνη: Ποιες είναι οι πιθανότητες αποβολής ανά τρίμηνο;

Πόσο μειώνονται οι πιθανότητες αποβολής μετά το πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Εγκυμοσύνη: Ποιες είναι οι πιθανότητες αποβολής ανά τρίμηνο;
Bigstock

Στην αρχή της εγκυμοσύνης, ο φόβος της αποβολής είναι υπαρκτός και δικαιολογημένος. Σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές το γενικό ποσοστό των κυήσεων οι οποίες καταλήγουν σε αποβολή είναι περίπου 15% με 20%. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η αποβολή συμβαίνει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μετά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οι πιθανότητες της αποβολής μειώνονται σημαντικά.

Αποβολή στο πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Ο γυναικολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μενέλαος Λιγνός αναφέρει: «Οι γενετικές ανωμαλίες είναι το συνηθέστερο αίτιο αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο. Στο αίτιο αυτό οι διάφορες μελέτες έχουν αποδώσει το 50% με 65% των αποβολών. Η πιο συχνή χρωμοσωμική ανωμαλία, που ανιχνεύεται στα προϊόντα αποβολής είναι το λεγόμενο Σύνδρομο Turner, το οποίο χαρακτηρίζεται από την απουσία ενός φυλετικού χρωμοσώματος. Έτσι τα έμβρυα αυτά έχουν 45, αντί 46 χρωμοσώματα, όπως είναι το φυσιολογικό, και έχουν μόνο ένα Χ φυλετικό χρωμόσωμα (γονότυπος 45,Χ). Το συνηθέστερο αίτιο αποβολής είναι οι γενετικές ανωμαλίες οι οποίες εντοπίζονται τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.»

The Pregnant Girl Holding An Ultrasound Picture In Her Hands While Sitting On The Bed

Αποβολή στο δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ξεκινάει την 13η εβδομάδα εγκυμοσύνης και διαρκεί μέχρι και την 27η. Οι αποβολές το διάστημα αυτό της εγκυμοσύνης είναι σπάνιες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Family Physician το 2007, 1 στις 5 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή το διάστημα μεταξύ της 13ης και 19ης εβδομάδας εγκυμοσύνης.

Στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μια αποβολή θα μπορούσε να προκληθεί από κάποιο πρόβλημα στον τράχηλο. Τα προβλήματα στον τράχηλο συνήθως προκύπτουν στην πορεία της εγκυμοσύνη ςκαι όσο το έμβρυο μεγαλώνει. Άλλοι παράγοντες είναι η αποκόλληση πλακούντα, η διαφραγματική μήτρα, ο διαβήτης κύησης που δεν είναι υπό έλεγχο, όπως επίσης και η αρτηριακή πίεση που επίσης δεν ελέγχεται.

Αποβολή στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Οι αποβολές σε εγκυμοσύνες τρίτου τριμήνου είναι επίσης σπάνιες και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% όλων των αποβολών, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που το έμβρυο πεθαίνει σε τόσο προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης, οι λόγοι είναι συνήθως απρόσμενες επιπλοκές όπως η πρόωρη ρήξη του αμνιακού σάκου ή η αποκόλληση του πλακούντα.

Με πληροφορίες από mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved