Πόσο νωρίς ξεκινούν οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη;

Πότε ξεκινούν οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη, τι τις προκαλεί και πώς να τις διαχειριστείτε. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Πόσο νωρίς ξεκινούν οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη;
Bigstock

Οι λιγούρες όπως και η αποστροφή για φαγητό είναι κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται πριν καν το τεστ εγκυμοσύνης βγει θετικό, ήδη από την 2η ή 3η εβδομάδα κύησης. Πιο συχνές είναι στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ μειώνονται αισθητά στο τρίτο τρίμηνο.

Τι προκαλεί τις λιγούρες στην εγκυμοσύνη;

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι προκαλεί τις λιγούρες στην εγκυμοσύνη, αν και το πιο πιθανό είναι να σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές. Η γυναικολόγος dr Lisa Keder, αναφέρει στο Mom.com:

«Οι λιγούρες για συγκεκριμένα τρόφιμα προκαλούνται από τις ορμόνες γοναδοτροπίνη και προγεστερόνη που παράγονται στη μήτρα και τον πλακούντα».

Ένας άλλος λόγος είναι οι αλλαγές στις διατροφικές ανάγκες. Οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο και σίδηρο και θεωρείται πιθανό οι λιγούρες για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, να σχετίζονται με τις ανάγκες του οργανισμού.

Ποιες είναι οι πιο συχνές λιγούρες στην εγκυμοσύνη;

Το Babycenter έκανε μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν μέλλουσες μαμάδες και το 40% αυτών ανέφεραν ότι οι λιγούρες τους είχαν για κάτι γλυκό. Ένα μικρότερο ποσοστό, το 33% περίπου ανέφεραν ότι είχαν λιγούρες για αλμυρά φαγητά και σνακ. Το 17% ανέφεραν ότι είχαν λιγούρες για κάτι πικάντικες γεύσεις και το 10% για ξινές και γλυκόξινες.

Αντίστοιχα το Very Well Family, αναφέρει έρευνα σύμφωνα με την οποία οι πιο κοινές λιγούρες είναι για:

  • Γλυκά
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες
  • Τροφές που περιέχουν ζωική πρωτεΐνη
  • Φρούτα

Πώς να διαχειριστείτε τις λιγούρες στην εγκυμοσύνη;

Δεν είναι κακό να ενδίδετε στις λιγούρες που έχετε, αρκεί να μην το παρακάνετε.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγιή ανάπτυξη του μωρού και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί συνιστούν μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα και την κατανάλωση τροφών υψηλής διατροφικής αξίας όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Απαγορευτικά θεωρούνται τα ωμά κρέατα και ψάρια, ενώ προτείνεται ο περιορισμός στη κατανάλωση ζάχαρης και «κακών» λιπαρών.

Παίζει ρόλο το φύλο του μωρού;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η λιγούρα για φράουλα, γλυκιές κρέμες και μπισκότα αποτελεί ένδειξη ότι το μωρό είναι κορίτσι. Οι γυναίκες που κυοφορύν αγόρι, από την άλλη πλευρά, λέγεται ότι προτιμούν τις πιο αλμυρές γεύσεις. Και οι δύο ισχυρισμοί, βέβαια, δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά και δεν είναι παρά ένας μύθος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved