Απώλεια όρεξης για φαγητό στην εγκυμοσύνη: Tα αίτια και πώς να τη διαχειριστείτε

Τι προκαλεί την απώλεια όρεξης για φαγητό στην εγκυμοσύνη και τι να κάνετε.

Απώλεια όρεξης για φαγητό στην εγκυμοσύνη: Tα αίτια και πώς να τη διαχειριστείτε

H απώλεια όρεξης της εγκυμοσύνης είναι ένα συχνό φαινόμενο την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Bigstock

Πολλές γυναίκες χάνουν την όρεξή τους για φαγητό την περίοδο της εγκυμοσύνης. Μπορεί να νιώθουν αποστροφή για την οποιαδήποτε τροφή και παρόλο που νιώθουν πείνα να δυσκολεύονται να φάνε χωρίς να νιώσουν ναυτία ή εμετό.

Τι προκαλεί την απώλεια όρεξης για φαγητό στην εγκυμοσύνη;

Την περίοδο της εγκυμοσύνης στο σώμα συμβαίνουν πολλές αλλαγές από το πρώτο ακόμα τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Για την απώλεια όρεξης για φαγητό τα αίτια ποικίλουν.

Ναυτία και εμετός

Η ναυτία και ο έμετος είναι συχνό φαινόμενο στην εγκυμοσύνη ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο. Και τα δύο αυτά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη για φαγητό και τη διατροφή της εγκύου. Έρευνες δείχνουν ότι οι διακυμάνσεις στα επίπεδα της λεπτίνης και της γοναδοτροπίνης μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη όρεξη για φαγητό και περισσότερη ναυτία. Μελέτη σε 2.270 έγκυες έδειξε ότι το 42% και 70% των γυναικών με μέτρια και σοβαρά συμπτώματα ναυτίας αντίστοιχα, ανέφεραν μειωμένα επίπεδα πρόσληψης τροφής.

Τι να κάνετε: Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα και στοχεύστε στα μικρά και συχνά γεύματα μέσα στη μέρα. Επίσης, καλό είναι να πίνετε τα διάφορα ροφήματα που καταναλώνετε μέσα στη μέρα ξεχωριστά από τα γεύματά σας. Τρόφιμα που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας και που η κατανάλωσή τους ίσως σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα είναι τα κράκερ και το κοτόπουλο. Εάν η ναυτία και οι εμετοί είναι συχνό και έντονο φαινόμενο, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Ψυχική υγεία

Το άγχος και διάφορες άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση σας με το φαγητό. Οι έγκυες γυναίκες είναι έτσι και αλλιώς πιο επιρρεπείς σε προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω των ορμονικών αλλαγών και του άγχους για τον τοκετό, με τα πιο σοβαρά όπως η κατάθλιψη να οδηγεί σε κάποιες περιπτώσεις σε αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.

Τι να κάνετε: Εάν νιώθετε έντονο άγχος το οποίο δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε ή εάν νιώθετε συμπτώματα κατάθλιψης, συμβουλευτείτε έναν ειδικό επαγγελματία υγείας.

Άλλα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια για φαγητό είναι κάποια φάρμακα που έχουν συνδεθεί με παρενέργειες όπως η μειωμένη όρεξη ή οι διατροφικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει φόβο και άγχος για την αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνης.

Γενικά εάν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να φάτε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία τη δική σας και του μωρού, συμβουλευτείτε τον γιατρός πρέπει να ελέγχει την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved