Λήγουν τα τεστ εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν δύο ειδών τεστ εγκυμοσύνης: τα τεστ που χρησιμοποιούν δείγμα ούρων και τα τεστ που χρησιμοποιούν δείγμα αίματος. Ωστόσο, μόνο τα πρώτα έχουν ημερομηνία λήξης.

Λήγουν τα τεστ εγκυμοσύνης;
Bigstock

Τα τεστ εγκυμοσύνης που χρησιμοποιούν δείγμα αίματος γίνονται σε ιατρικά εργαστήρια και δε λήγουν, σε αντίθεση με τα τεστ εγκυμοσύνης ούρων που υπάρχουν στα φαρμακεία.

Αυτά τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν ημερομηνία λήξης η οποία και αναγράφεται στη συσκευασία τους αλλά και στο ίδιο το τεστ.

Πότε λήγουν τα τεστ εγκυμοσύνης;

Σε συνέντευξή του στο Insider o γιατρός Paul Blumenthal αναφέρει ότι τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν διάρκεια ζωής από δύο μέχρι τρία χρόνια. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στο ντουλάπι του μπάνιο για ένα τόσο μεγάλο διάστημα, γιατί πριν την αγορά τους υπήρχαν για κάποια περίοδο σε αποθήκες ή στο φαρμακείο.

Θα πρέπει να κοιτάτε την ημερομηνία λήξης κάθε φορά που κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Ακόμα και αν το τεστ εγκυμοσύνης έχει λήξει, μπορεί να δείξει αληθές αποτέλεσμα. Θεωρείται ωστόσο λιγότερο αξιόπιστο για αυτό και προτείνεται να μην χρησιμοποιείται. Εάν το ληγμένο τεστ δείξει θετικό αποτέλεσμα, σπάνια το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο.

Γιατί λήγουν τα τεστ εγκυμοσύνης;

Ο λόγος που λήγουν τα τεστ εγκυμοσύνης είναι ότι οι χημικές ουσίες που έχουν χρησιμοποιηθεί γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές με την πάροδο του χρόνου στον εντοπισμό των ορμονών που υποδηλώνουν εγκυμοσύνη και συγκεκριμένα της ορμόνης γοναδοτροπίνης (HGC)

Η χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα τεστ εγκυμοσύνης δεν είναι γνωστή, ωστόσο αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για ένα αντίσωμα HGC. Το συγκεκριμένο αντίσωμα προκαλεί μία χημική αντίδραση όταν έρθει σε επαφή με την ορμόνη γοναδοτροπίνη, εξ ου και το θετικό αποτέλεσμα στο τεστ.

Οδηγίες φύλαξης και χρήσης των τεστ εγκυμοσύνης

Βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύσετε τα τεστ εγκυμοσύνης σε δροσερό περιβάλλον και μακριά από υγρασία, ζέστη και απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Διαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά και αποφύγετε να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης πολύ νωρίς. Τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης θεωρούνται πιο ακριβή μία με δύο μέρες μετά την καθυστέρηση.

Ιδανικά κάντε το τεστ το πρωί καθώς τις πρωινές ώρες τα επίπεδα της ορμόνης γοναδοτροπίνης είναι συνήθως πιο υψηλά.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved