Τα τρία στάδια του φυσιολογικού τοκετού και συμβουλές για το κάθε ένα

Πόσο διαρκεί κατά μέσο όρος ο φυσιολογικός τοκετός και τι πρέπει να γνωρίζετε για το κάθε στάδιο.

Τα τρία στάδια του φυσιολογικού τοκετού και συμβουλές για το κάθε ένα

Ο φυσιολογικός τοκετός συμβαίνει σε τρία στάδια και μπορείτ ενα διαρκέσει από λίγες έως αρεκτές ώρες.

Bigstock

Ο φυσιολογικός τοκετός διαρκεί κατά μέσο όρο 12 με 24 ώρες, εάν είναι ο πρώτος για μία γυναίκα και λιγότερο εάν είναι ο δεύτερος ή ο τρίτος. Συμβαίνει σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο αφορά στο διάστημα από όταν ξεκινήσουν οι πρώτες συσπάσεις μέχρι και όταν το μωρό είναι έτοιμο να γεννηθεί. Το δεύτερο στάδιο είναι η γέννηση του μωρού και το τρίτο η αποβολή του πλακούντα.

Ακολουθούν πληροφορίες και συμβουλές για το κάθε στάδιο.

Διαστολή: Το πρώτο στάδιο του τοκετού

Το πρώτο στάδιο είναι συνήθως αυτό που διαρκεί και την περισσότερη ώρα. Αρχίζει όταν ξεκινούν οι πρώτες συσπάσεις και η διαστολή του τραχήλου και τελειώνει όταν η διαστολή του τραχήλου έχει φτάσει τα 10 εκατοστά.

Στην αρχή θα έχετε ήπιες συσπάσεις κάθε 15 με 20 λεπτά, οι οποίες θα διαρκούν από 60 έως 90 δευτερόλεπτα. Σταδιακά οι συσπάσεις θα γίνουν πιο συχνές, περίπου κάθε 5 λεπτά.

Οι συσπάσεις είναι αυτές που προκαλούν τη διαστολή του τραχήλου προετοιμάζοντάς τον για τη γέννηση του μωρού. Στην αρχή η διαστολή θα είναι έως 6 εκατοστά και θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Επίσης, σε αυτό το στάδιο του τοκετού μπορεί να δείτε κολπικές εκκρίσεις διάφανες ή και με λίγο αίμα.

Συμβουλές για το πρώτο στάδιο του τοκετού:

  • Αλλάζετε συχνά θέσεις
  • Ξεκινήστε τις ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης
  • Περπατήστε εάν μπορείτε ανάμεσα στις συσπάσεις
  • Ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας κάνει απαλό μασάζ στην πλάτη και τη μέση
  • Αδειάζετε όσο συχνά μπορείτε την ουροδόχο κύστη

Ο πόνος στην πλάτη επιδεινώνεται και μπορεί να αισθανθείτε πίεση στον ορθό σας. Οι συσπάσεις έχουν πλέον διαφορά 2 με 3 λεπτά και διαρκούν περίπου 60 δευτερόλεπτα. Εάν θέλετε να κάνετε επισκληρίδιο, αυτό είναι η στιγμή να τη ζητήσετε.

Εάν νιώσετε την ανάγκη να σπρώξετε, περιμένετε μέχρι να σας δώσει την έγκριση ο γιατρό σας. Εάν βιαστείτε και σπρώξετε πριν ο τράχηλος διασταλεί πλήρως, μπορείτε προκαλέσετε πρήξιμο στην περιοχή και να επιβραδύνετε τη διαδικασία.

Εξώθηση: Το δεύτερο στάδιο του τοκετού

Το δεύτερο στάδιο του τοκετού ξεκινά όταν η διαστολή του τραχήλου φτάσει στα 10 εκατοστά και ολοκληρώνεται με τη γέννηση του μωρού. Μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ώρες. Οι συσπάσεις είναι πια διαφορετικές και λιγότερο συχνές

Συμβουλές για το δεύτερο στάδιο του τοκετού:

  • Παίρνετε βαθιές ανάσες πριν και μετά από κάθε σύσπαση
  • Όταν σας το πει ο γιατρό σας σπρώξτε με όλη σας τη δύναμη για να δώσετε ώθηση σε όλους τους μύες
  • Δοκιμάστε πολλές και διαφορετικές στάσεις μέχρι να βρείτε αυτήν που σας βολεύει καλύτερα.

Σε αυτό το στάδιο, εάν χριεαστεί, γίνεται μία μικρή τομή μεταξύ του πρωκτού και το κόλπου για να γίνει το άνοιγμα του κόλπου μεγαλύτερο.

https://www.instagram.com/p/CuVmyDStuho/

Υστεροτοκία: Το τρίτο στάδιο του τοκετού

Ξεκινά με τη γέννηση του μωρού και διαρκεί μέχρι την αποβολή του πλακούντα. Είναι το πιο σύντομο στάδιο του τοκετού και διαρκεί κατά μέσο όρο λεπτά. Θα νιώσετε ξανά συσπάσεις, οι οποίες, όμως, είναι πιο σύντομες και λιγότερο επώδυνες.

Με πληροφορίες από webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved