Εγκυμοσύνη: Πόσο συχνά έχει το μωρό λόξιγκα στη μήτρα;

Τι προκαλεί τον λόξιγκα του μωρού στη μήτρα και τι πρέπει να γνωρίζετε. 

Εγκυμοσύνη: Πόσο συχνά έχει το μωρό λόξιγκα στη μήτρα;

Ο λόκογκας του μωρού στη μήτρα στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αντιληπτός στις αρχές του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. 

Bigstock

Κι όμως, τα μωρά έχουν λόξιγκα πριν ακόμα γεννηθούν, όταν βρίσκονται στο περιβάλλον της μήτρας. Είναι ουσιαστικά οι μικρές κινήσεις που κάνει το διάφραγμα του εμβρύου όταν ξεκινά την εξάσκηση στην αναπνοή όσο ακόμα βρίσκεται στην κοιλιά. Καθώς το μωρό αναπνέει, το αμνιακό υγρό εισέρχεται στους πνεύμονες προκαλώντας σύσπαση στο αναπτυσσόμενο διάφραγμα.

Πώς νιώθει η μαμά τον λόξιγκα του εμβρύου

Ο λόξιγκας του εμβρύου είναι μία επαναλαμβανόμενη, γρήγορη κίνηση που σίγουρα την οποία η μαμά εντοπίζει ότι κάνει το έμβρυο. Στην αρχή ίσως νομίζετε ότι είναι μία ανεπαίσθητη κλωτσιά, αλλά όταν μετά από μερικά δευτερόλεπτα τη νιώσετε ξανά και ξανά και ξανά, θα ξέρετε ότι είναι λόξιγκας.

Η γυναικολόγος Anna Brown αναφέρει: «Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν τον λόξιγκα του μωρού στις αρχές του τρίτου τριμήνου. Ωστόσο, ο λόξιγκας είναι ευδιάκριτος και στο υπερηχογράφημα ήδη από το πρώτο τρίμηνο, όταν δηλαδή αναπτύσσεται και το διάφραγμα του μωρού.»

kasious-egkymosyni.jpg

Πόσο συχνά έχει λόξιγκα το μωρό στη μήτρα;

Η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και δεν υπάρχει κανόνες για το πόσο συχνά έχει λόξιγκα το έμβρυο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το έμβρυο μπορεί να έχε λόξιγκα συχνά, πολλές φορές την ημέρα. Από την άλλη κάποια μωρά δεν έχουν λόξιγκα τόσο συχνά, το οποίο επίσης δεν θεωρείται ανησυχητικό, αρκεί να εντοπίζονται άλλες κινήσεις του μωρού στη μήτρα.

Σε κάθε περίπτωση η συχνότητα του λόξιγκα μειώνεται όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού. Εάν παρατηρήσετε το αντίθετο, ειδικά τρεις με τέσσερις εβδομάδες πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τι να κάνετε όταν το μωρό έχει λόξιγκα;

Φυσικά, μπορείτε να μην κάνετε και τίποτα και απλώς να περιμένετε μέχρι να σταματήσουν. Έτσι και αλλιώς και ο λόξιγκας του μωρού είναι ένα κομμάτι της φυσιολογικής ανάπτυξης του εμβρύου στη μήτρα. Εάν ωστόσο ο λόξιγκας του μωρού είναι πολύ συχνός ή ενοχλητικός για εσάς, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

  • Αλλάξτε στάση σώματος. Εάν έχετε ξαπλώσει αλλάξτε πλευρά ή εάν κάθεστε μετακινηθείτε ελαφρώς.
  • Περπατήστε στον χώρο. Το περπάτημα μπορεί να σταματήσει τον λόξιγκα του μωρού.
  • Πιείτε νερό

Με πληροφορίες από thebump.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved