Εγκυμοσύνη σε δίδυμα: Τα πρώιμα συμπτώματα

Μεταξύ αυτών οι συχνές πρωινές ναυτίες, η απότομη αύξηση βάρους και  η έντονη ευαισθησία στο στήθος.

Εγκυμοσύνη σε δίδυμα: Τα πρώιμα συμπτώματα

Μπορείτε να καταλάβετε εάν περιμένες δίδυμα πριν τον πρώτο υπέρηχο;

Bigstock

Θα γνωρίζετε με σιγουριά ότι περιμένετε δίδυμα στον υπέρηχο που θα κάνετε στον γιατρό τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας. Μέχρι τότε, υπάρχουν ορισμένα πρώιμα συμπτώματα έχουν συσχετιστεί με τη δίδυμη κύηση. Από τα πιο συνήθη είναι οι συχνές πρωινές ναυτίες, η υπερβολική ευαισθησία στο στήθος και η απότομη και γρήγορη αύξηση βάρους.

Η έντονη κόπωση μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη δίδυμης κύηση. Βέβαια, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η κούραση που νιώθετε μπορεί να γίνει εντονότερη από το άγχος, τις δυσκολίες της εγκυμοσύνης και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, το ότι νιώθετε μόνιμα κουρασμένη, συνεπώς, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κυοφορείτε δύο μωρά αντί για ένα.

Άλλα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σε δίδυμα, είναι επίσης και η αυξημένη όρεξη για φαγητό από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Πότε θα μάθετε ότι περιμένετε δίδυμα

Στις περισσότερες περιπτώσεις η δίδυμη κύηση φαίνεται στο υπερηχογράφημα του πρώτου τριμήνου. Ωστόσο, ένδειξη δίδυμη κύησης είναι και οι ιδιαίτερα αυξημένες τιμές της ορμόνης γοναδοτροπίνης (β-HCG) στις εξετάσεις αίματος που γίνονται πριν ακόμα τον πρώτο υπέρηχο. Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι οι τιμές τη β-HCG επηρεάζονται από ποικίλους παράγοντες και δεν μπορούν από μόνες τους να δείξουν εάν μία γυναίκα είναι έγκυος σε δίδυμα, τρίδυμα κτλ.

didumi-kiisi.jpg

Μονοζυγωτικά και διζυγωτικά δίδυμα

Μόλις μάθετε ότι περιμένετε δίδυμα, θα αναρωτιέστε και εάν αυτά είναι μονοζυγωτικά ή διζυγωτικά. Τα μονοζυγωτικά ή αλλιώς πανομοιότυπα δίδυμα είναι αυτά που μοιράζονται τον ίδιο αμνιακό σάκο και προέρχονται από το ίδιο γονιμοποιημένο ωάριο που χωρίζεται στα δύο. Από την άλλη, τα διζυγωτικά δίδυμα προέρχονται από δύο γονιμοποιημένα ωάρια που μεγαλώνουν μέσα στη μήτρα σε δύο ξεχωριστούς αμνιακούς σάκους.

Το εάν τα δίδυμα είναι μονοζυγωτικά ή διζυγωτικά φαίνεται στον υπέρηχο του πρώτου τριμήνου. Τα πρώτα μοιάζουν μεταξύ τους και είναι του ίδιου πάντα φύλου. Τα δεύτερα μπορεί να είναι διαφορετικού φύλου και είναι πιθανό να μην μοιάζουν καθόλου δεδομένου ότι προέρχονται από διαφορετικό ωάριο και σπερματοζωάριο.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved