Μπορεί να είμαι έγκυος και να μην το γνωρίζω;

Τι είναι η κρυπτική εγκυμοσύνη και ποια τα αίτια της;

Μπορεί να είμαι έγκυος και να μην το γνωρίζω;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κρυπτική εγκυμοσύνη.

Bigstock

Δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί πώς μία γυναίκα ενώ είναι έγκυος, δεν το έχει καταλάβει για αρκετούς μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και τον τοκετό. Ακόμα και πριν το τεστ εγκυμοσύνης βγει θετικό, η εγκυμοσύνη έχει συμπτώματα από το πρώτο κιόλας τρίμηνο που βάζουν σε υποψίες τη μέλλουσα μαμά. Για κάποιες γυναίκες, όμως, η κρυπτική εγκυμοσύνη είναι μία πραγματικότητα.

Τι είναι η κρυπτική εγκυμοσύνη;

Η κρυπτική εγκυμοσύνη είναι η εγκυμοσύνη που δεν έχει γίνει αντιληπτή από τη μέλλουσα μαμά. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι έγκυες δεν καταλαβαίνουν την εγκυμοσύνη τους μέχρι αυτή να φτάσει σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο ή μέχρι τον τοκετό.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, στα περιστατικά της κρυπτικής εγκυμοσύνης, είτε δεν υπάρχουν καν, είτε αποδίδονται σε άλλες ασθένειες και παθήσεις.

Αίτια κρυπτικής εγκυμοσύνης

Τα αίτια της κρυπτικής εγκυμοσύνης ποικίλουν.

Ακανόνιστος κύκλος περιόδου και αμηνόρροια. Ένας φυσιολογικός κύκλος κατά μέσο όρο διαρκεί από 23 έως 35 ημέρες. Πολλές γυναίκες έχουν είτε ακανόνιστους κύκλους περιόδου, είτε αμηνόρροια κάτι το οποίο μπορεί να δυσκολέψει την πρόβλεψη των γόνιμων ημερών, συνεπώς και την ημερομηνία της σύλληψης.

Πρόσφατος τοκετός. Μετά τον τοκετό χρειάζεται κάποιο διάστημα μέχρι να επανέλθει η περίοδος, και το διάστημα αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο σε περίπτωση θηλασμού. Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μοιάζουν με αυτά που βιώνει μία γυναίκα μετά τον τοκετό, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να μην καταλάβει άμεσα την εγκυμοσύνη της.

Ιστορικό υπογονιμότητας. Λόγω ιστορικού υπογονιμότητας ή συνεχόμενων αποβολών είναι πιθανό μία γυναίκα να μην καταλάβει εγκαίρως ότι είναι έγκυος, δεδομένου ότι θεωρεί πως οι πιθανότητες σύλληψης είναι μειωμένες.

Πολυκυστικές ωοθήκες. Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα από τα συνήθη συμπτώματα υπογονιμότητας και συνεπάγεται ακανονόνιστους κύκλους περιόδους, κάτι που δυσκολεύει τη σύλληψη.

Περιεμμηνόπαυση. Ακανόνιστοι κύκλοι περιόδου χαρακτηρίζουν και το πρώιμο στάδιο της εμμηνόπαυσης, κατά το οποίο μη σύλληψη, ωστόσο, είναι εφικτή.

undefined

Κίνδυνοι κρυπτικής εκγυμοσύνης

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι έλλειψη προγεννητικής φροντίδας η οποία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την ανεπαρκή φροντίδα του μωρού και την καθυστερημένη διάγνωση επικίνδυνων επιπλοκών της εγκυμοσύνης όπως είναι η προεκλαμψία και ο διαβήτης κύησης.

Έρευνες δείχνουν ότι οι κρυπτικές εγκυμοσύνης στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήξουν σε πρόωρο τοκετό, ο οποίος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την υγεία του μωρού.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved