Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση προβιοτικών στην εγκυμοσύνη;

Προβιοτικά στην εγκυμοσύνη - Επιτρέπονται ή όχι;

Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση προβιοτικών στην εγκυμοσύνη;

Το κεφίρ εξουδετερώνει τις επιπτώσεις της λακτόζης σε ποσοστό που ανέρχεται τουλάχιστον στο 70%.

Bigstock

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (στις περισσότερες περιπτώσεις βακτήρια) που μοιάζουν με ωφέλιμους μικροοργανισμούς και βρίσκονται φυσικά στο ανθρώπινο έντερο.

Διατίθενται στους καταναλωτές κυρίως με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής και τροφών και «όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες μόνο οφέλη έχουν για την υγεία». Tα βακτήρια που συγκαταλέγονται στα προβιοτικά προέρχονται, κυρίως, από δύο γένη: τους λακτοβακίλλους (Lactobacillus) και τα μπιφιδοβακτήρια (Bifidobacterium), τα οποία περνούν από το ανώτερο πεπτικό και αποικίζουν το παχύ έντερο όπου και πολλαπλασιάζονται.

Περιέχονται επίσης σε διάφορα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, συνηθέστερα στο γιαούρτι. Τα προβιοτικά έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της οξείας διάρροιας, της διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά και της βακτηριακής κολπίτιδας.

Προβιοτικά στην εγκυμοσύνη

Επειδή ο κίνδυνος βακτηριαιμίας ή αλλιώς μυκητιαιμίας (η παρουσία
ζώντων βακτηρίων ή μυκήτων στην κυκλοφορία του αίματος) που προκαλείται από τα προβιοτικά είναι χαμηλός, τα προβιοτικά είναι απίθανο να περάσουν στο έμβρυο. Αυτό δείχνουν και τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο ncbi.nlm.hih.gov.

Προβιοτικά: Επιτρέπονται στον θηλασμό ή όχι;

Επειδή τα προβιοτικά όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, σπάνια απορροφώνται δεν μεταφέρονται στο μητρικό γάλα.

Συμπέρασμα:

Τα προβιοτικά δεν φαίνεται να δημιουργούν ανησυχίες για την ασφάλεια των εγκύων και των θηλάζουσων μητέρων. Μάλιστα θεωρούνται ωφέλιμα μιας και έρευνες δείχνουν ότι ενισχύουν την ανοσοπροστατευτική δράση του μητρικού γάλακτος και προστατεύουν από την εμφάνιση ατοπικού εκζέματος στα μωρά.

πηγή: ncbi.nlm.hih.gov

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved