Καούρες στην εγκυμοσύνη μετά την 36η εβδομάδα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι καούρες είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα τις εβδομάδες πριν τον τοκετό

Καούρες στην εγκυμοσύνη μετά την 36η εβδομάδα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι καούρες είναι σύνηθες σύμπτωμα την περίοδο της εγκυμοσύνης ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο.

Bigstock

Πάνω από το 80% των εγκύων έχουν καούρες την περίοδο της εγκυμοσύνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές και την αυξημένη πίεση που ασκεί το αναπτυσσόμενο έμβρυο στο στομάχι.

Οι καούρες συνηθίζονται περισσότερο στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και γίνονται πιο ενοχλητικές μετά την 36η εβδομάδα κύησης όταν το μωρό μεγαλώνει ακόμα περισσότερο λίγο πριν τον τοκετό.

Καούρες στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Οι αλλαγές στις ορμόνες την περίοδο της εγκυμοσύνης επηρεάζουν τη διαδικασία της πέψης. Το φαγητό και το οξύ του στομάχου επιστρέφει στον οισοφάγο, ενώ το έμβρυο πιέζει το στομάχι προκαλώντας καούρες.

Τα συμπτώματα αυτά είναι πιθανό να γίνουν εντονότερα μετά την 36η εβδομάδα κύησης, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Αυτό συμβαίνει όταν είστε ξαπλωμένες σε ανάσκελα είναι πιο εύκολο τα υγρά του στομάχου να πάνε στον οισοφάγο. Επίσης, τα συμπτώματα πιθανά να επιδεινωθούν και μετά το φαγητό.

Συμπτώματα που σχετίζονται με τις καούρες στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι:

  • Πόνος ή αίσθηση καψίματος στον λαιμό
  • Λόξιγκας ή ρέψιμο
  • Όξινη γεύση στο στόμα
  • Ναυτία και εμετός
  • Φούσκωμα και πόνος στο στομάχι

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι καούρες το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να δυσκολέψουν την κατανάλωση φαγητού, τη γυμναστική ή τον ύπνο σας.

Συμβουλευτείτε τον ο γιατρό σας για τυχόν φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να σας δώσει για να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Διαφορετικά μπορείτε να δοκιμάσετε και στο σπίτι τα εξής:

Τρώτε μικρότερες μερίδες. Τα συχνά και μικρά γεύματα πιθανά να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και επιπλέον, θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το αίσθημα πείνας μέσα στη μέρα.

Μην τρώτε πολύ αργά το βραδινό σας γεύμα. Ιδανικά, στοχεύστε το τελευταίο γεύμα της ημέρας να το τρώτε τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

Αποφύγετε να ξαπλώνετε μετά το φαγητό. Αφού φάτε μείνετε λίγη ώρα όρθια ή περπατήστε

Όταν είστε ξαπλωμένες, χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να ανασηκώσετε ελαφρώς το κεφάλι και τους ώμους σας.

Αποφύγετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη. Η κατανάλωσή τους έτσι και αλλιώς την περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι περιορισμένη.

Περιορίστε τις όξινες τροφές, τα φαγητά που περιέχουν κρεμμύδι και σκόρδο και τα πικάντικα φαγητά. Γενικά εάν παρατηρήσετε ότι κάποιο τρόφιμο σας προκαλεί καούρα, καλό είναι να το περιορίσετε στο διατροφολόγιό σας.

Pregnant Woman And Hugs Touching Belly With Hands. Mother And Father Hug Pregnant Belly On Couch In

Είναι πιθανό οι καούρες να προκαλέσουν επιπλοκές;

Αν και οι καούρες επηρεάζουν τον ύπνο και την ποιότητα ζωής σας, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις προκαλούν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Η μεγαλύτερη ανησυχία έγκειται στο εάν οδηγούν σε περιορισμένη κατανάλωση φαγητού και νερού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά και αφυδάτωση.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved