Εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει η πρόσληψη καφεΐνης την ανάπτυξη του εμβρύου;

Η συχνή αλλά ακόμα και ελάχιστη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει το βάρος γέννησης του μωρού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει η πρόσληψη καφεΐνης την ανάπτυξη του εμβρύου;

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health Development έδειξε ότι τα μωρά των οποίων οι μητέρες καταναλώνουν μόλις μισό φλιτζάνι καφέ την ημέρα την περίοδο της εγκυμοσύνης, έχουν μικρότερο βάρος γέννησης. Το χαμηλό βάρος γέννησης μπορεί να θέσει τα βρέφη σε μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη μετέπειτα στη ζωή τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (περισσότερο από 200 mg την ημέρα), με το μέγεθος του εμβρύου και τον κίνδυνο της περιορισμένης ανάπτυξής του. Ωστόσο, όσον αφορά τη μέτρια κατανάλωση (200mg ή και λιγότερο), οι γνώμες διίσταντο.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί ανέλυσαν τα δεδομένα για περισσότερες από 2000 γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων. Οι γυναίκες ήταν μη καπνίστριες και δεν είχαν προβλήματα υγείας πριν την εγκυμοσύνη. Από την 10η -13η εβδομάδα κύησης, οι έγκυες έδιναν δείγμα αίματος που αναλύθηκε για καφεΐνη και παραξανθίνη, μία ένωση που παράγεται όταν η καφεΐνη διασπάται στο σώμα.

Σε σύγκριση με τα βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν είχαν καθόλου ή ελάχιστα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα τους, τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης, είχαν κατά μέσο όρο 84 γραμμάρια χαμηλότερο βάρος, 0,44 εκατοστά μικρότερο ύψος και η περιφέρεια του κεφαλιού τους ήταν κατά 0,28 εκατοστά πιο μικρή.

Αντίστοιχα, τα βρέφη των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν μόλις μιστό φλιτζάνι καφέ την ημέρα, είχαν κατά μέσο όρο 66 γραμμάρια χαμηλότερο βάρος.

egkymosini kafeini ereuna 1

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καφεΐνη προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων στη μήτρα και τον πλακούντα, γεγονός που φαίνεται να μειώνει την παροχή αίματος στο έμβρυο, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξή του. Επιπλέον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορμονικές διαταραχές του μωρού, θέτοντας έτσι το βρέφος σε μεγαλύτερο κίνδυνο για μελλοντική παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

"Μέχρι να γνωρίζουμε ακόμη περισσότερα, τα αποτελέσματα μας υποδηλώνουν ότι θα είναι συνετό οι γυναίκες να αποφεύγουν τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης" αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, dr Katherine L. Grantz.

Πηγή: sciencedaily.com

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved