Πώς αλλάζει ο ομφαλός της γυναίκας στην εγκυμοσύνη;

Πώς αλλάζει ομφαλός την περίοδο της εγκυμοσύνης και τι είναι η ομφαλοκήλη;

Πώς αλλάζει ο ομφαλός της γυναίκας στην εγκυμοσύνη;

Έγκυος είναι ξαπλωμένη ανάσκελα στο κρεβάτι. 

Bigstock

Ήδη από τις αρχές της εγκυμοσύνης, το σώμα της γυναίκας αλλάζει με πολλούς τρόπους. Μεταξύ άλλων αλλαγές παρατηρούνται και στον ομφαλό, συνήθως στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Τι είναι ο ομφαλός;

Ο ομφαλός είναι το σημάδι στην κοιλιά που προκύπτει μετά το κόψιμο του ομφάλιο λώρου στη βρεφική ηλικία λίγο μετά τον τοκετό.Ο ομφάλιος λώρος μεταφέρει στο έμβρυο το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και απομακρύνει τα απόβλητα.

Τι συμβαίνει στον ομφαλό κατά την εγκυμοσύνη;

Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στον ομφαλό τους στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Όσο η μήτρα εξακολουθεί να μεγαλώνει, σπρώχνει τον ομφαλό προς τα έξω με αποτέλεσμα να πετάγεται, κάτι που θεωρείται αναμενόμενο και απόλυτα φυσιολογικό.

Κάποιες γυναίκες νιώθουν πόνο στον ομφαλό τους την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αν και δεν υπάρχει κάποια επιστημονική τεκμηρίωση για το τι προκαλεί τον πόνο αυτό, πιθανά να οφείλεται στο ότι ο ομφαλός βρίσκεται στο πιο λεπτό τμήμα του κοιλιακού τοιχώματος.

Επίσης, είναι πιθανό να νιώσετε ερεθισμό και φαγούρα στην περιοχή. Ο λόγος είναι το τέντωμα του δέρματος στην περιοχή της κοιλιάς και είναι κάτι προσωρινό και φυσιολογικό. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη χρησιμοποιώντας ενυδατική κρέμα ή λοσιόν.

Μετά τον τοκετό, ο ομφαλός επανέρχεται στη φυσιολογική του θέση.

Pregnant Woman

Μέλλοντας μπαμπάς κρατά την κοιιά της συντρόφου του.

Bigstock

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη είναι μία μορφή κήλης που εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού την περίοδο της εγκυμοσύνης ή και μετά τον τοκετό.

Σύμπτωμα της ομφαλοκήλης είναι ένα μικρό φούσκωμα στην περιοχή το οποίο αν και τη περίοδο της εγκυμοσύνης παρατηρείται ούτως ή άλλως, σε κάποιες περιπτώσεις παραμένει και μετά τη γέννα. Άλλο σύμπτωμα είναι ο πόνος κατά το σκύψιμο, ο βήχας και ο ελαφρύς πόνος στην περιοχή.

Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες ομφαλοκήλης είναι η κληρονομικότητα, οι πολλαπλές κυήσεις, η αύξηση τη ενδοκοιλιακής πίεσης κ.α.

Με πληροφορίες απσό healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved