Αυγά στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και τι να προσέξετε

Πέντε λόγοι να βάλετε τα αυγά στη διατροφή σας την περίοδο της εγκυμοσύνης και τι να προσέξετε.

Αυγά στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και τι να προσέξετε
Bigstock

Η διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του μωρού. Η κατανάλωση τροφών υψηλής διατροφικής αξίας είναι απαραίτητη για την υγεία μητέρας και εμβρύου και τα αυγά είναι μία από αυτές.

Κατανάλωση αυγών στην εγκυμοσύνη

Τα αυγά στην εγκυμοσύνη όχι μόνο επιτρέπονται, αλλά θεωρούνται και μία πολύ θρεπτική τροφή με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Ωστόσο η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με κάποιες προϋποθέσεις:

  • Τα αυγά πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένα ώστε η υψηλή θερμοκρασία να σκοτώσει τα επιβλαβή βακτήρια.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα αυγά είναι φρέσκα ελέγχοντας την ημερομηνία συσκευασίας

Αυγά στην εγκυμοσύνη – Τα οφέλη

Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και καλά λιπαρά. Ας δούμε τα οφέλη από την κατανάλωσή τους αναλυτικά:

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα συστατικά για τη δημιουργία των κυττάρων και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ενισχύουν την εγκεφαλική ανάπτυξη: Τα αυγά περιέχουν χολίνη, η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Έχει λίγες θερμίδες: Κάθε αυγό περιέχει περίπου 70 θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωσή τους μπορεί να σας βοηθήσετε να ελέγξετε την αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνης.

Ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερόλης: Η κατανάλωση αυγών βοηθάει στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Ωστόσο σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα χοληστερίνης προτείνεται η κατανάλωση ασπραδιών και όχι του κρόκου.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, D, E και Κ: Τα αυγά περιέχουν βιταμίνες μία από τις πιο σημαντικές εκ των οποίων είναι η βιταμίνη A. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οργάνων του μωρού και τη συνολική ανάπτυξή του. Επίσης, τα αυγά περιέχουν και άλλα συστατικά που ενισχύουν την ανάπτυξη του εμβρύου όπως είναι λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, ουσίες απαραίτητες για την υγεία των ματιών και την ανάπτυξη της όρασης.

Πιθανοί κίνδυνοι

Η κατανάλωση ωμών αυγών μπορεί να προκαλέσει σαλμονέλα, μία τροφεγενής λοίμωξη που προκαλείται από το αμώνυμο βακτήριο. Το βακτήριο αυτό προκαλεί δηλητηρίαση με κύρια συμπτώματα τον εμετό, τον υψηλό πυρετό, τον πονοκέφαλο, τον πόνο στην περιοχή της κοιλιάς και την αφυδάτωση. Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά και προκαλούν πρόωρο τοκετό ή ακόμα και αποβολή.

Επίσης η κατανάλωση θα πρέπει να γίνεται με μέτρο στις περιπτώσεις που τα επίπεδα της χοληστερίνης είναι αυξημένα.

Πόσα αυγά μπορεί να φάει η έγκυος;

Οι προτεινόμενη ποσότητα κυμαίνεται από ένα σε δύο αυγά την ημέρα, ανάλογα με τα επίπεδα της χοληστερόλης της εγκύου. Κάθε αυγό περιέχει 185 mg χοληστερόλη και ο οργανισμός χρειάζεται περίπου 300 mg ημερησίως. Έτσι, τα επίπεδα της χοληστερόλης είναι και αυτά που θα καθορίσουν το πόσα αυγά θα μπορείτε να φάτε ανά ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, πολλοί γιατροί προτείνουν την κατανάλωση μέχρι 20 κρόκων αυγού τον μήνα, ενώ άλλοι συνιστούν στις έγκυες να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι στα αυγά.

*Με πληροφορίες από parenting.first.cry

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved