Ημέρα Προωρότητας: Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού

  • Τι αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού
  • Πρόληψη για την αποφυγή πρόωρου τοκετού
Ημέρα Προωρότητας: Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού
unsplash.com / Aditya Romansa

Πρόωρος τοκετός θεωρείται ο τοκετός μετά την 20η και πριν την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Όσο νωρίτερα γεννήσει μία γυναίκα πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού της, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία του βρέφους.

Τα αίτια που προκαλούν τον πρόωρο τοκετού δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί. Ωστόσο, υπάρχουν παράγονται που αυξάνουν τις πιθανότητες μία γυναίκα να γεννήσει πρόωρα.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού;

Πολύδυμη κύηση

Στις πολύδυμες κυήσεις, η μήτρα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο για να "φιλοξενήσει" περισσότερα από ένα μωρά. Οι συσπάσεις, συνεπώς, είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν νωρίτερα κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Ιστορικό πρόωρου τοκετού

Οι γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει μία φορά πρόωρα είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα και σε μία επόμενη εγκυμοσύνη. Οι πιθανότητες εξαρτώνται από τον αριθμό των πρόωρων τοκετών και το πόσο νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί. Έτσι, οι πιθανότητες αυξάνονται για τις γυναίκες που έχουν γεννήσει περισσότερες από μία φορές πρόωρα αλλά και για όσες είχαν γεννήσει πολύ νωρίτερα από την 36η ή την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Ιστορικό αποβολών

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ιστορικό αποβολών μίας γυναικες αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες οι γυναίκες που είχαν περισσότερες από μία αποβολές στο παρελθόν είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα.

Αιμορραγία στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο

Αυξημένες είναι οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού και για τις έγκυες που εμφάνισαν αιμορραγία μεταξύ της 12ης και 24ης αιμορραγίας κύησης. Η αιμορραγία μπορεί να προκληθεί για διάφορους λόγους, με τους πιο συνήθεις να είναι ο προδρομικός πλακούντας και η αποκόλληση πλακούντα.

prowros toketos egkymosyni

Μόλυνση

Οι βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις στο αναπαραγωγικό ή ουροποιητικό σύστημα της εγκύου επίσης αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού. Για να προκληθεί πρόωρος τοκετός η μόλυνση θα πρέπει να φτάσει στη μήτρα, στην οποία γίνεται μία χημική αντίδραση που την κάνει να συσπάται.

Πολυϋδράμνιο

Πολυϋδράμνιο είναι μία πάθηση στην εγκυμοσύνη κατά την οποία υπάρχει πάρα πολύ αμνιακό υγρό γύρω από το έμβρυο σε σχέση με αυτό που χρειάζεται. Η παραπάνω αυτή ποσότητα αμνιακού υγρού, κάνει την μήτρα να διογκώνεται ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα να προκαλούνται συσπάσεις.

Χρόνιες παθήσεις και τρόπος ζωής

Εάν η έγκυος έχει χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, κάποιο αυτοάνοσο νόσημα ή και κατάθλιψη, αυξάνονται οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού. Επίσης, τις πιθανότητες για πρόωρη γέννα αυξάνουν και συγκεκιμένες συνήθειες που θεωρούνται επιβλαβείς για το έμβρυο, όπως είναι ο κάπνισμα στην εγκυμοσύνη ή η χρήση ναρκωτικών.

Προβλήματα με τον πλακούντα και τη μήτρα

Οι γυναίκες με ιδιομορφίες της μήτρας όπως είναι η δίκερος μήτρας έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα. Αντίστοιχα και οι έγκυες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον πλακούντα.

Πρόληψη

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω τα αίτια που προκαλούν πρόωρο τοκετό δεν έχουν εξακριβωθεί, συνεπώς μία πρόωρη γέννα δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο. Δείτε ποια είναι αυτά στην gallery που ακολουθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved