Πίτσα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πίτσα στην εγκυμοσύνη: Τρόποι να τη φάτε και συνταγές για να δοκιμάσετε

Πίτσα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Bigstock

Θα αρχίσουμε από τα βασικά: οι πίτσες που φτιάχνονται με αγνά, υγιεινά υλικά και είναι καλοψημένες είναι ασφαλείς για τις έγκυες.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση πίτσας την περίοδο της εγκυμοσύνης; Αυτή είναι μια ερώτηση που κάνουν πολλές έγκυες στον γιατρό τους. Πρόκειται για ένα νόστιμο φαγητό που πολλοί προτιμούν. Αυτό που την κάνει ακαταμάχητη είναι το ζυμάρι της και τα υλικά της. Ωστόσο, η συχνή κατανάλωσή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Η πίτσα φτιάχνεται από αλεύρι, αλλαντικά και αρκετό τυρί. Υλικά που δεν είναι και οι καλύτερες επιλογές για μία έγκυο γιατί μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Ωστόσο, η κατανάλωση σπιτικής πίτσας με αλεύρι ολικής άλεσης και λαχανικά μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβής.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση πίτσας στην εγκυμοσύνη;

Εξαρτάται από το είδος της πίτσας που θέλετε να φάτε και φυσικά από το πόσο συχνά τρώτε. Αν η πίτσα έχει ωμά αλλαντικά και υλικά ή έχει φτιαχτεί σε ένα βρώμικο περιβάλλον, τότε ναι θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωσή της. Η πίτσα επίσης έχει πολλές θερμίδες και αν τρώτε συχνά μπορεί να βάλετε βάρος, κάτι που δεν είναι καλό για την εγκυμοσύνη σας.

Από την άλλη πλευρά, αν τρώτε πίτσα φτιαγμένη με υγιεινά υλικά, σε μια καθαρή κουζίνα, τότε ναι μπορείτε να τρώτε ένα-δύο κομμάτια πού και πού.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να φάτε πίτσα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα οφέλη της φρέσκιας και καλομαγειρεμένης πίτσας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι πολλά.

Βάλτε πολλά λαχανικά: Όταν είστε έγκυος, μπορεί να γίνετε ιδιότροπες για το πώς θέλετε τα λαχανικά σας μαγειρεμένα. Εάν δεν έχετε όρεξη να φάτε βραστά λαχανικά, βάλτε τα επάνω σε μια νόστιμη και αφράτη ζύμη πίτσας. Αυτό θα σας δώσει την ευχαρίστηση να φάτε μια πίτσα ενώ ταυτόχρονα ενισχύετε τον οργανισμό σας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα λαχανικά.

Ζύμη με αλεύρι ολικής άλεσης: Αντί για κανονικό αλεύρι, χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής άλεσης για να φτιάξετε την βάση της πίτσας σας. Το αλεύρι ολικής, έχει λιγότερες θερμίδες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Τυρί: Διαλέξτε μοτσαρέλα ή cottage για να βάλετε επάνω στην πίτσα σας, μιας και αυτά είναι καλές πηγές ασβεστίου και πρωτεΐνης.

Τι να αποφύγετε από μια πίτσα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Να τι πρέπει να αποφύγετε από μια πίτσα για να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μαλακό τυρί: Αποφύγετε τις πίτσες που έχουν μαλακά τυριά όπως, μπρι, καμαμπέρ και φέτα. Αυτά τα είδη πίτσας μπορεί να περιέχουν βακτήρια που ονομάζονται λιστέρια και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση από λιστερίωση.

Ωμό κρέας και θαλασσινά: Τα ωμά και άψητα πουλερικά ή βοδινό κρέας ενισχύουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τοξοπλάσμωση, σαλμονέλα και κολοβακτηρίδια. Επομένως, αποφύγετε να τα βάλετε πάνω στην πίτσα σας.

Καπνιστά και κατεψυγμένα θαλασσινά: Εάν τα αγοράσετε από το ράφι του σουπερμάρκετ μπορείτε να τα καταναλώσετε. Διαφορετικά, τα καπνιστά τρόφιμα και τα κατεψυγμένα θαλασσινά που δεν ξέρετε πώς φτιάχτηκαν και πώς ήταν αποθηκευμένα θα μπορούσαν να έχουν λιστέρια. Προσπαθήστε να αποφύγετε κάτι από τα παραπάνω στις πίτσες του εμπορίου.

Αλλαντικά: Γνωστά και ως σαλάμια αέρος, θα μπορούσαν και αυτά επίσης να είναι μολυσμένα με λιστέρια. Έτσι, θα πρέπει να πείτε όχι σε μια πίτσα με ζαμπόν ή σαλάμι ή πεπερόνι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν καταναλώνετε πίτσα στην εγκυμοσύνη

  • Αν φτιάχνετε πίτσα στο σπίτι, φροντίστε να είναι καθαρισμένη η κουζίνα σας και τα πιάτα και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε να έχουν πλυθεί σωστά. Επίσης, πλύνετε τα χέρια σας πριν την προετοιμασία.
  • Βεβαιωθείτε ότι το τυρί παρασκευάζεται μόνο από παστεριωμένο γάλα. Εάν βρίσκεστε σε κάποιο εστιατόριο, μπορείτε να ρωτήσετε ποιο είδος τυριού χρησιμοποιούν.
  • Καλό θα είναι να τρώτε την πίτσα όταν είναι ζεστή και όχι κρύα. Αν κρυώσει, θα πρέπει να τη ζεστάνετε καλά πριν την καταναλώσετε. Με αυτόν τον τρόπο, τα βακτήρια σκοτώνονται και η πίτσα μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια.
  • Αποφύγετε τις πίτσες που πωλούνται στον δρόμο και τις καντίνες. Είναι προτιμότερο να παραγγείλετε μία πίτσα από κάποιο εστιατόριο που γνωρίζετε.
  • Καταναλώστε πίτσα που έχει μαγειρευτεί προσεκτικά, που δεν είναι παραψημένη και που δεν έχει ωμό κρέας ή θαλασσινά.

Ο πιο ασφαλής τρόπος να φάτε πίτσα, είναι να τη φτιάξετε στο σπίτι. Δείτε παρακάτω μερικές υγιεινές συνταγές.

Υγιεινές συνταγές για πίτσα

Πίτσα με ελιές και βασιλικό

Φτιάξτε μια ζύμη με αλεύρι ολικής άλεσης και χρησιμοποιήστε φρέσκια τριμμένη ντομάτα, ελιές, φρέσκα φύλλα βασιλικού και μία κούπα τυρί μοτσαρέλα.

Πίτσα μόνο με λαχανικά

Φτιάξτε μια ζύμη με αλεύρι ολικής άλεσης και χρησιμοποιήστε 3 κ.τ.σ πελτέ, πολύχρωμες πιπεριές, κόκκινο κρεμμύδι και 1 κούπα τριμμένο τσένταρ.

Πίτσα με αβοκάντο

Φτιάξτε μια ζύμη με αλεύρι ολικής άλεσης και χρησιμοποιήστε ντοματίνια κομμένα στη μέση, ένα ώριμο αβοκάντο, 1/2 κόκκινο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, λίγο κόλιανδρο και 1/2 κούπα τριμμένο τσένταρ.

Ερωτήσεις που κάνει μια έγκυος γύρω από την πίτσα

1. Είμαι έγκυος γιατί λιγουρεύομαι την πίτσα;

Οι λιγούρες εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικές και συνηθισμένες. Δεν είναι λοιπόν περίεργο κάποιες γυναίκες να λιγουρεύονται αλμυρές και πικάντικες τροφές όπως πίτσα και πατατάκια όταν είναι έγκυες.

2. Γιατί η πίτσα προκαλεί καούρες στην εγκυμοσύνη;

Κάποιες έγκυες γυναίκες, όταν καταναλώνουν πικάντικες και λιπαρές τροφές, όπως πίτσα, μπορεί να εμφανίσουν καούρες και παλινδρόμηση.

πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved