Κολπική αιμορραγία στην πρώιμη εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ήπιας κολπικής αιμορραγίας, ποια τα αίτια και πότε είναι επικίνδυνη.

Κολπική αιμορραγία στην πρώιμη εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Unsplash.com / John Looy

Η κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιγράφει την αιμορραγία από τον κόλπο για τον οποιοδήποτε λόγο. Σύμφωνα με έρευνες το 20% των εγκύων παρατηρούν μία ελαφριά αιμορραγία κάποια στιγμή στο πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης, χωρίς ωστόσο η αιμορραγία αυτή να αποτελεί ένδειξη για κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξη του εμβρύου ή την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Η κολπική αιμορραγία είναι πιο σπάνια στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Ήπια αιμορραγία κόλπου – Ποια τα χαρακτηριστικά της

Στην ήπια κολπική αιμορραγία θα παρατηρήσετε καφέ, κόκκινα ή ροζ υγρά με μία πιο παχύρευστη υφή. Σε ό,τι αφορά την ποσότητα, συνήθως είναι μερικές μόνο σταγόνες της οποίες μπορεί να παρατηρήσετε στο εσώρουχό σας ή στο χαρτί τουαλέτας.

Τι προκαλεί την ήπια κολπική αιμορραγία στην πρώιμη εγκυμοσύνη

Τα αίτια ποικίλουν. Τα πιο συνήθη είναι:

Πολύποδας του τραχήλου της μήτρας

Την περίοδο της εγκυμοσύνης υπάρχουν περισσότερα αιμοφόρα αγγεία στον τράχηλο και εάν ένας πολύποδας τραυματιστεί κατά τη διάρκεια εξέταση ή σεξουαλικής επαφής, είναι πιθανό να αιμορραγήσει.

Οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας είναι πιο συχνοί σε γυναίκες που έχουν γεννήσει στο παρελθόν με φυσιολογικό τοκετό και σε γυναίκες που για μεγάλο χρονικό διάστημα λάμβαναν έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια.

Ερεθισμός του τραχήλου της μήτρας

Στην εγκυμοσύνη αυξάνεται η ροή του αίματος στο σώμα και ο τράχηλος της μήτρας μπορεί να τραυματιστεί πολύ πιο εύκολα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα παρατηρήσετε κηλίδες αίματος μετά από κάποια εξέταση στον γυναικολόγο ή μετά τη σεξουαλική επαφή.

egkymosyni aimorragia kolpou 2

Εμφύτευση ωαρίου

Σε αυτήν την περίπτωση, η αιμορραγία παρατηρείται 6-12 μέρες μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Στο στάδιο αυτό πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι είναι έγκυες και μπερδεύουν το πρώιμο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης με την αρχή της περιόδου.

Υπερβολική άσκηση

Σε κάποιες περιπτώσεις αιμορραγία προκαλείται και από το σήκωμα βαριών αντικειμένων ή την έντονη σωματική άσκηση.

Πότε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Η ήπια αιμορραγία στην πρώιμη εγκυμοσύνη δεν θεωρείται ανησυχητική. Ωστόσο, ακόμα και αν το αίμα που θα δείτε δεν είναι περισσότερο από μερικές σταγόνες, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε για την υγεία του εμβρύου και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

kolpiki aimorragia proimi egkymosyni

Η πιο έντονη αιμορραγία μπορεί να είναι ένδειξη για τα παρακάτω:

  • Έκτοπη κύηση: Η έκτοπη κύηση συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται εκτός μήτρας. Η έκτοπη κύηση μπορεί να προκαλέσει ρήξη της σάλπιγγας που συνεπάγεται έντονη αιμορραγία για αυτό και είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε πόνο στην κοιλιά, τον ώμο ή τη μέση.
  • Λοίμωξη: Μία λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα ή τον τράχηλο μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονη αιμορραγία. Στις λοιμώξεις συνήθως παρατηρούνται επίσης άλλα συμπτώματα όπως ο πυρετός.
  • Αποβολή: Περίπου το 80% των αποβολών συμβαίνουν τις πρώτες 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα της αποβολής είναι η έντονη αιμορραγία, ο πόνος στην κοιλιά ή τη μέση.
  • Τροφοβλαστική Νόσος Κύησης: Μία σπάνια κατάσταση η οποία προκύπτει από χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Το μόνο σύμπτωμά είναι η έντονη αιμορραγία, συνεπώς εάν παρατηρήσετε ότι έχετε αιμορραγία έντονη και αδιάκοπη συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved