Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη: Αίτια και αντιμετώπιση

  • Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη: Τι τον προκαλεί;
  • Τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο φυσικά
Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη: Αίτια και αντιμετώπιση

Πολλές γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης έχουν έντονους και συχνούς πονοκεφάλους. Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες που τον προκαλούν και τι μπορείτε να κάνετε;

Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη – Αίτια

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο στην εγκυμοσύνης. Από τους κύριους είναι οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται ήδη από το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Άλλοι λόγοι σύμφωνα με το verywellfamily.com είναι οι εξής:

  • Πείνα
  • Χαμηλά επίπεδα σακχάρου
  • Αφυδάτωση
  • Απότομη διακοπή καφεΐνης
  • Πολύωρη έκθεση σε οθόνες
  • Στρες/άγχος
  • Πόνος στον αυχένα λόγω αύξησης βάρους
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
ponokefalos egkymosyni 1

Αντιμετώπιση

Πριν την εγκυμοσύνη, θα παίρνατε παυσίπονο χωρίς δεύτερη σκέψη. Τώρα όμως, πιθανά να αποφεύγετε τα φάρμακα και ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Τι να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση;

Ξεκουραστείτε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο

Κλείστε τηλεοράσεις, φώτα και αφήστε το κινητό στην άκρη. Χαλαρώστε και προσπαθήστε να κλείσετε τα μάτια και να κοιμηθείτε έστω για λίγο.

Κάντε ζεστές και κρύες κομπρέσες

Η εναλλαγή κρύου ζεστού μπορεί να σας ανακουφίσει. Ξεκινήστε με τις κρύες κομπρέσες στο σημείο του κεφαλιού που σας πονάει. Αφήστε την κομπρέσα για μερικά λεπτά και μετά από λίγο βάλτε στο ίδιο σημείο μία ζεστή.

Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο

Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να σας χαλαρώσει και να σας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο ειδικά εάν αυτός προκαλείται από κάποιον μυϊκό πόνο ή ένταση.

Μασάζ

Το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανακουφίζει από πόνους, χαλαρώνει και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Μπορείτε να δοκιμάσετε και μασάζ κεφαλής, αλλά το πιθανότερο είναι να σας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο και το μασάζ στον αυχένα.

Επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο

Ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι αποτέλεσμα ξηροφθαλμίας ή μυωπίας η οποία μπορεί να έχει αυξηθεί την περίοδο της εγκυμοσύνης. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο ο οποίο θα σας εξετάσει και θα σας κατευθύνει για το τι πρέπει να κάνετε.

Κόψτε την καφεΐνη σταδιακά

Εάν είχατε συνηθίσει να πίνετε δύο και τρεις καφέδες την ημέρα, προτιμήστε αντί να κόψετε την καφεΐνη μία κι έξω, να το κάνετε σταδιακά ώστε να συνηθίσει και ο οργανισμός στην έλλειψη καφεΐνης.

Αθληθείτε, κάνει καλό

Η γυμναστική έχει σωματικά και ψυχολογικά οφέλη για την έγκυο: διώχνει την ένταση, δυναμώνει το σώμα και βοηθάει στον τοκετό.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved