Ακόμη να προσαρμοστεί το παιδί στο σχολικό περιβάλλον; Όχι για πολύ!

Όταν το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολία στην προσαρμογή του σχολείου.

Πέγκυ Τζάννε
Ακόμη να προσαρμοστεί το παιδί στο σχολικό περιβάλλον; Όχι για πολύ!

Tips για την προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο

Bigstock

Πόσο σκέφτομαι αυτές τις ημέρες όλες µου τις φίλες που τα παιδιά τους διανύουν ακόμη την περίοδο της προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον. Και δεν είναι λίγες!

Ψάχνοντας λίγο τη λέξη προσαρμογή, το αποτέλεσμα που έπεσα πάνω είναι το εξής: «η τροποποίηση και αλλαγή που γίνεται σε κάτι, προκειμένου να ταιριάζει ή να συμφωνεί µε κάτι άλλο».

Μετά από µια πολύχρονη εμπειρία μέσα σε σχολεία και έχοντας δει πολλά παιδάκια να προσαρμόζονται, το συμπέρασμά που βγάζω είναι ένα: Η λέξη προσαρμογή θα έπρεπε να αναφέρεται στους μεγάλους και όχι στους μικρούς. Ω ναι αυτό ακριβώς εννοώ που καταλάβατε, στον ενήλικα και όχι στο παιδί! Τώρα θα µου πείτε, τι σχέση έχει ο ενήλικας όταν το παιδί κλαίει, δυσκολεύεται, φωνάζει, δυσχερεί; Και όμως το μυστικό κρύβεται στον ενήλικα! Και ξέρετε ποιο είναι; Η εμπιστοσύνη!

Δυσκολίες προσαρμογής του παιδιού στο σχολείο - Τι μπορεί να φταίει;

Μια λέξη τόσο μικρή, όμως σπουδαία. Και για ποια εμπιστοσύνη μιλάω άραγε; Μα φυσικά για αυτή που δείχνει ο γονιός απέναντι στο ίδιο του το παιδί! ‘Να έχεις πίστη’ λέω στις φίλες µου, «να είσαι µε το µέρος του σχολείου, να µην αμφισβητείς τις δασκάλες, να µην είσαι καχύποπτη και τέλος να έχεις εµπιστοσύνη στο ίδιο σου
το παιδί».

Έχετε ακούσει τη φράση «ο γονιός είναι ο καθρέφτης του παιδιού;». Αν λοιπόν πάρουμε ως δεδομένο πως όλα µας τα συναισθήματα, όλες µας οι σκέψεις και οι ανησυχίες καθρεφτίζονται στα παιδιά µας, τότε θα κατανοήσουμε βαθιά και το ίδιο µας το παιδί. Θα καταλάβουμε πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε, αλλά και πως τελικά άθελά µας ίσως του μεταδίδουμε το άγχος µας και του δημιουργούμε μικρά εμπόδια στο δύσκολο αυτό έργο που καλείται να φέρει εις πέρας! Μην ξεχνάτε στιγμή ότι θα αποχωριστεί το σπίτι του για πρώτη φορά. Θα αφήσει πίσω τη μαμά, τον μπαμπά ή τον οποιοδήποτε φροντιστή για πρώτη φορά. Όλο αυτό είναι ήδη έντονο για εκείνο και η αλλαγή είναι τεράστια. Kαι φυσικά ό,τι ισχύει για το παιδί, ισχύει και για εμάς.

Κι εμείς το αποχωριζόμαστε για πρώτη φορά και καλούμαστε να το εμπιστευτούμε σε «ξένα» χέρια. Πόσο πιο δύσκολο μπορεί να γίνει;! Η πίστη όμως κάνει θαύματα. Εμπιστοσύνη, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Τα τρία συστατικά που θα βοηθήσουν το παιδί σας, αλλά και εσάς τους ίδιους να προσαρμοστείτε πιο γρήγορα στη νέα
καθημερινότητα.

Back to School: 5+1 Tips για ομαλή προσαρμογή

Μην ξεχνάτε ότι το σχολείο είναι η πρώτη μικρή κοινωνία που θα εισαχθεί το παιδί φεύγοντας από το σπίτι και έτσι αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλα να εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά σε εσάς τους ίδιους. Θέλετε και άλλα μικρά tips που θα βοηθήσουν µε την
προσαρμογή του; Ορίστε λοιπόν!

https://www.instagram.com/p/CiPRsqbrphW/

Tips προσαρμογής για παιδιά που δυσκολεύονται στην αρχή και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς

  1. Καταρχάς ποτέ δεν υπήρξε παιδί που να µην κατάφερε να προσαρμοστεί. Στο τέλος ό,τι και να γίνει, το παιδί θα ενταχθεί στο σχολικό περιβάλλον, γι’ αυτό ακόμη και αν αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, µην το βάλετε κάτω! Για ένα παιδί που δυσκολεύεται, δε θα ήταν ωφέλιμο να επιστρέψει τελικά στο σπίτι, έχοντας εγκαταλείψει την προσπάθεια. Το μήνυμα που θα περάσει στο παιδί είναι πως όντως ο λόγος που έκλαιγε ήταν πραγματικός, το περιβάλλον δεν είναι ασφαλές και το παιδί θα έπρεπε να μείνει σπίτι. Κατά συνέπεια την επόμενη φορά θα είναι πολύ πιο δύσκολο για εκείνο.
  2. Καλό είναι ο γονιός που συνοδεύει το παιδί στο σχολείο κατά τη διάρκεια της προσαρμογής, να δείχνει αποφασιστικότητα και να το χαιρετάει µε σιγουριά, ώστε να µην κάνει τον αποχωρισμό πιο δύσκολο. Αυτή η διαδικασία είναι εύλογο να διαρκέσει λίγα µόνο δευτερόλεπτα.
  3. Μια ωραία υπόσχεση για το παιδί είναι να μοιραστείτε μαζί του πότε θα επιστρέψετε κοντά του. Μπορείτε να του αναφέρετε τι θα κάνετε όσο εκείνο βρίσκεται στο σχολείο: «Πάω να πάρω γάλα και θα γυρίσω σε μια ώρα να σε πάρω». Το παιδί θα νιώσει σιγουριά, θα χαλαρώσει και θα θυμάται τα λόγια σας σαν μια
    μικρή υπόσχεση.
  4. Φροντίστε τις ρουτίνες σας στο σπίτι πριν την αναχώρηση σας για το σχολείο. Αν στο σπίτι συμβαίνει κάτι εξαιρετικά δελεαστικό όπως παραδείγματος χάρη μια ανοιχτή τηλεόραση, τότε σίγουρα το παιδί θα θέλει να παραμείνει εκεί.
  5. Να θυμάστε ότι ο στόχος σας είναι να κάνετε τη μετάβαση από το σπίτι στο σχολείο όσο το δυνατόν λιγότερο περίπλοκη και αυτό θα το πετύχετε αν μιλήσετε στο παιδί γι' αυτό που πρόκειται να
    γίνει µε πολύ απλά λόγια. Αν μιλάτε πολύ στο παιδί σας για το σχολείο, είναι πιθανό να του μεταφέρετε το άγχος σας. Για εκείνο θα πρέπει να γίνει μια ρουτίνα όπως είναι για εσάς το να πηγαίνετε στη δουλειά.
  6. Μια καλή ιδέα είναι να προετοιμάζουν τα ίδια τα παιδιά τα πράγματά τους. Ήδη από πολύ μικρά είναι ικανά να βοηθήσουν στην προετοιμασία της τσάντας τους. Μπορείτε να βάλετε μέσα στην τσάντα μαζί τα απαραίτητα αντικείμενα, ή ακόμη και να βρείτε τα ρούχα που θα φορέσει στο σχολείο. Έτσι, όλο αυτό αποκτά μεγαλύτερη υπόσταση και ρεαλισμό στα µάτια του παιδιού.
  7. Ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα διαγράφετε μαζί τις ημέρες θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει! Μπορεί το παιδί να µην είναι ακόμη σε θέση να αναγνωρίσει αν αύριο είναι Δευτέρα ή Σάββατο, όμως θα ενισχύσει την εγκαθίδρυση της ρουτίνας και το παιδί θα ξέρει τι να περιμένει όταν ξυπνήσει.

Αυτά τα λίγα από εμένα, µε αγάπη και κατανόηση!

Πέγκυ Τζάννε

Περιμένω νέα σας στο Instagram και TikTok

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved