Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης και το σύνθημα είναι ένα: Δασκάλα έπρεπε να γίνω!

Τις ημέρες αυτές που έχουμε πήξει στα τεστ, έχω μάθει - ξανά- απ' έξω κι ανακατωτά πότε ήρθε ο Μαρδόνιος, ο Δαρείος και ο Ξέρξης και πού τον πολεμήσαμε, εκείνη η συμβουλή του να γίνω δασκάλα, βουίζει στο μυαλό πιο δυνατά από ποτέ.  

Πατούλια Kατερίνα
Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης και το σύνθημα είναι ένα: Δασκάλα έπρεπε να γίνω!

Η 24η Ιανουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης σε ολόκληρο τον κόσμο και στον δικό μας κόσμο, του Mothersblog, σου έχω μιλήσει πάλι για τον τρομερό σεβασμό που τρέφω ως μαμά στις δασκάλες αληθινά διαμάντια.

Το κείμενο εκείνο εν μέσω καραντίνας, τηλε- εργασίας και τηλε-εκπαίδευσης, το ξεκινούσα με την απόλυτη φράση «Δεν θα γινόμουν ποτέ δασκάλα και ευτυχώς που χάλασα το όνειρο της μαμάς που που πάντα ήθελε να με δει σε κάποια τάξη να διδάσκω». Ε ήρθε η ώρα να την κάνω την κωλοτούμπα ως άλλη Κομανέτσι και να σου πω με θάρρος -μάμι ελπίζω να μην διαβάζεις το κείμενο τούτο - πως έκανα λάθος, δασκάλα έπρεπε να γίνω, η μάνα είχε δίκιο.

Και μην νομίζεις πως τα βάζω με τη δουλειά αυτή τη στιγμή γιατί την κάνω με το ίδιο κέφι, τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια ακριβώς λαχτάρα κάθε πρωί που ξυπνάω. Αλλού είναι το θέμα και όχι στον σχολικό προσανατολισμό.

Θα γινόμουν δασκάλα γιατί δεν μπορώ να βλέπω άλλο δασκάλες και δασκάλους μουτρωμένους

Ξέρεις τι είναι να φτάνεις στην πόρτα του σχολείου και να βλέπεις μούτρα; Σπεύδω να διαχωρίσω τη θέση μου, δεν έχω δει τις δασκάλες των κοριτσιών μου μουτρωμένες ποτέ - αλλά βλέπω κάτι δασκάλες με τα μούτρα στραβωμένα, χειρότερα κι από κείνα που θα είχε όλη μέρα χτες η Μαργκό η Ρόμπι που έμεινε εκτός Όσκαρ κι ας πήρε στον ώμο της την Barbie.

Γλύκανε λίγο κούκλα μου, θέλω να πω στη μουτρού της πόρτας, παιδάκια θα πας να δεις.

Τα έχει πει κι ο Αντώνης Καλογήρου στον Ξενάκη ένα βράδυ, θέλει πάθος η ζωή, είναι σαν να είσαι ερωτευμένος με κάποιον και να είσαι μέσα τα μούτρα.

https://www.instagram.com/reel/C2ZKwiro1-j/

Θα γινόμουν δασκάλα για να μην έχει ανάγκη κανένας γονιός τα μελετητήρια

Τι μάστιγα είναι αυτή βρε αδερφέ και πέσε να με φας. Εμείς οι Millenians μπαίναμε σε φροντιστήριο στη Β Λυκείου κι αν έπρεπε να πας νωρίτερα, ήσουν στο όριο για να μείνεις στην ίδια τάξη. Τι δουλειά έχει ένα πρωτάκι στο μελετητήριο τρεις ώρες και βάλε κάθε μεσημέρι; Γιατί δεν μπόρεσε να του δείξει κανείς πώς να κάνει μαγκουρίτσες και κουλουράκια. Τι ασκήσεις έχει να ετοιμάσει επιτέλους ένα δευτεράκι του δημοτικού που δεν μπορούν να γίνουν σπίτι;

Θα γινόμουν δασκάλα για να σταματήσουν τα απροειδοποίητα τεστ στο Δημοτικό

Αν μας διαβάζει ψυχολόγος, περιμένω τη διάγνωση για το όνειρο της αδιάβαστης μαθήτριας και οφείλω να διευκρινίσω πως το όνειρο επιμένει στην Ιστορία Γενικής, με κάποιες εθνοσυνελεύσεις που μάλλον δεν έμαθα ποτέ και με κυνηγάνε. Την περιμένω ακόμη τη διάγνωση από το ένα τεστάκι του 2022!

Και επιστρέφω στα απροειδοποίητα τεστάκια του 2024. Δεν θέλω άλλα. Κάνε μου κουίζ, βγάλε με στην αυλή να κάνουμε μάθημα στη φύση, μίλα μου για Λεωνίδα και Μολών Λαβέ, κάνε κάτι να αλλάξουν τα βιβλία. Έχεις διαβάσει Ιστορία Δ' Δημοτικού; Καλύτερα να έμπαινα πάλι σε τάξη με Βέλτσο στο Πανεπιστήμιο παρά να κάνω τις επιθέσεις των Περσών στους Έλληνες από το 492 ως 479 π.Χ.

Θα γινόμουν δασκάλα να μην νιώθει μοναξιά και ο School Marius

Γιατί όταν το παλεύεις, όταν ξεχωρίζεις ως δάσκαλος, ειδικά σε δημόσιο σχολείο, όταν το νιώθεις σπίτι σου, χαλάς τη μαγιά σε άλλους που βαριούνται και να μπουν την τάξη να διδάξουν. Να μην στα πω εγώ αλλά θα τα ζήσεις. Θα πετύχεις δασκάλους που δεν έχουν όρεξη ούτε φωτοτυπία να εκτυπώσουν, που ΔΕΝ ΧΑΜΟΓΕΛΑΝΕ. Κι αν είσαι τυχερή και σου λάχουν δάσκαλοι -διαμάντια, θα φοβάσαι κάθε μέρα μήπως δεν αντέξουν άλλο τη γκρίνια από τους μουτρωμένους, μήπως τους παρασύρει η πλειοψηφία και βαρεθούν να κάνουν τόσο καλά το λειτούργημά τους.

Θα γινόμουν δασκάλα για να τα λέω όπως πρέπει στους γονείς

Ειδικά στους γονείς εκείνους που απειλούν τους δασκάλου με μηνύσεις για να κρύψουν την ανεπάρκειά τους ως γονείς πίσω από παιδιά που έμαθαν μόνο να εκφοβίζουν και να χτυπάνε. Θα τα έβαζα και με τους γονείς εκείνους - όλους μας- που τα βάζουν με τους δασκάλους για να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια στο σπίτι.

Πάνω απ' όλα θα γινόμουν δασκάλα γιατί δεν υπάρχει ρόλος πιο σημαντικός μετά από εκείνον του γονιού το σπίτι που να επηρεάσει το παιδί σου στο 1/3 της ζωής του. Και είναι κρίμα το παιδί σου να έχει να βλέπει κάθε πρωί έναν δάσκαλο που δεν ξέρει πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνει.

Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου στο a.Patoulia@queen.dpg.gr και στο Instagram https://www.instagram.com/katiepatoulia/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved