Φτιάξτε νόστιμα μελομακάρονα - Το σπίτι θα μυρίσει γαρύφαλλο

Mamatsita
Φτιάξτε νόστιμα μελομακάρονα - Το σπίτι θα μυρίσει γαρύφαλλο
Bigstock

Η συνταγή που εγγυάται επιτυχία.

Ακριβώς 3 μέρες πριν τα Χριστούγεννα και ήρθε η σειρά των μελομακάρονων, με την γεύση έτσι ακριβώς όπως την θυμάμαι από τα Χριστούγεννα των παιδικών μου χρόνων.

Η μαμά μου έκανε το σπίτι μας να μοσχοβολά γαρύφαλλο και κανέλα και η συνταγή της για μελομακάρονα ήταν μακράν η καλύτερη.

https://www.instagram.com/reel/C04KunKoGZx/

Υ.Γ. Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.

Με ♥️ Mamatsita

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

Προετοιμασία: 10'

Eκτέλεση: 10'

Υλικά

για το σιρόπι:

  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 φλούδα πορτοκάλι
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 1 κ σ μέλι +έξτρα για το πασπάλισμα

για τα μελομακάρονα:

  • 1 & 1/2 κούπα αραβοσιτέλαιο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ γλ σόδα μαγειρική
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κ σ κανέλα τριμμένη
  • 1/2 κ γλ γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1/2 κ γλ μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κούπες αλεύρι μαλακό
  • 1 κ γλ baking powder
  • καρύδια χοντροκοπανισμένα

Βήματα

  • Ξεκινώ με το σιρόπι. Τοποθετώ όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα (εκτός του μελιού) και βράζω το σιρόπι για 2 λεπτά (από την ώρα που θ’ αρχίσει να κοχλάζει).
  • Μετά τα δύο λεπτά αποσύρω το σιρόπι από την φωτιά, προσθέτω το μέλι κι ανακατεύω.
  • Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
  • Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνω το αραβοσιτέλαιο και το ελαιόλαδο κι ανακατεύω απαλά.
  • Στην κούπα με το χυμό πορτοκάλι προσθέτω τη σόδα κι ανακατεύω.
  • Ρίχνω τον χυμό στα έλαια και συνεχίζω προσθέτοντας το κονιάκ, όλα τα μπαχαρικά και το ξύσμα.
  • Ανακατεύω απαλά.
  • Στη συνέχεια προσθέτω την άχνη και το σιμιγδάλι. Ανακατεύω με το χέρι.
  • Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί προσθέτω εναλλάξ και σιγά σιγά το αλεύρι με το baking.
  • Ζυμώνω απαλά για να ομογενοποιήσω κι αυτό το μίγμα.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Ζυμώνουμε όσο πιο απαλά γίνεται για να μην βγάλει το μίγμα τα έλαια του και επίσης φτιάχνουμε ισομεγέθη μελομακάρονα για να έχουμε επιτυχία στο ψήσιμο.
  • Χαράζω απαλά την επιφάνεια με ένα πιρούνι κάνοντας το κλασσικό σχέδιο.
  • Τοποθετώ σε ταψί όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 20 περίπου λεπτά.
  • Βγάζω τα μελομακάρονα από τον φούρνο.
  • Τα αφήνω για ένα λεπτό στο ταψί και στη συνέχεια τα βουτώ μέσα στο σιρόπι.
  • Τα αφήνω εκεί για 1,5 με 2 λεπτά περίπου, αφού τα φέρω μερικές βόλτες για να σιροπιαστούν απ’ όλες τις πλευρές.
  • Τοποθετώ τα μελομακάρονα στην πιατέλα, ραντίζω με έξτρα μέλι και πασπαλίζω με τα καρύδια.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved