Κατοικίδια ερπετά: Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις τους

Παθήσεις ερπετών: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Κατοικίδια ερπετά: Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις τους

Τα ερπετά, όπως φίδια, χελώνες, σαύρες έχουν γίνει δημοφιλείς ως κατοικίδια ζώα. Η γοητεία τους είναι ότι είναι πολύχρωμα, και ήσυχα. Ωστόσο, απαιτούν προσεκτικό χειρισμό, καθώς φέρουν μια σειρά από μικρόβια που μπορεί να είναι επικίνδυνα και μεταδοτικά στους ανθρώπους (ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, στους ηλικιωμένους και τα άτομα με σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος).

Όλα τα ερπετά φέρουν μια σειρά από μικρόβια όπως βακτήρια, ιούς, παράσιτα και σκουλήκια. Πολλές από αυτές τις λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν στους ιδιοκτήτες των ερπετών.

Οι δύο πιο σημαντικές λοιμώξεις είναι οι εξής:

Salmonella

Η Salmonella βρίσκεται συνήθως σε όλα τα είδη των ερπετών και μπορεί να μεταδοθεί από τα ερπετά στους ανθρώπους, όπως αν κάτι μολυσμένο με κόπρανα ερπετών τοποθετηθεί στο στόμα. Για παράδειγμα, τα βρέφη μπορεί να μολυνθούν με σαλμονέλα. Η μόλυνση από Σαλμονέλα προκαλεί διάρροια, κεφαλαλγία, πυρετό και κράμπες στο στομάχι καθώς μπορεί να οδηγήσει και σε σηψαιμία (δηλητηρίαση του αίματος).

Η Αλλαντίαση

Η Αλλαντίαση είναι μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται από μια τοξίνη που απελευθερώνεται από το βακτήριο Clostridium που προκαλεί παράλυση και θάνατο. Το Clostridium βρίσκεται ευρέως στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων του εδάφους και της λάσπη. Το Clostridium μολύνει συνήθως τα ερπετά, κυρίως τα υδρόβια ερπετά. Οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν αναπτύξει αντισώματα για την προστασία του ιού αυτού, τα μωρά ηλικίας κάτω του ενός έτους δεν έχουν ακόμη αναπτύξει την προστασία αυτή.

erpeta1

Τα ερπετά (κυρίως χελώνες) δεν είναι κατάλληλα κατοικίδια ζώα για τα μικρά παιδιά και δεν πρέπει να διατηρούνται σε νοικοκυριά στα οποία υπάρχουν παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Επιπλέον, αν έχετε χελώνες και θέλετε να επισκεφτείτε κάποιο άλλο σπίτι στο οποίο υπάρχουν παιδιά κάτω των πέντε ετών (και πιο ειδικά στα σπίτια με βρέφη ηλικίας κάτω του ενός), βεβαιωθείτε ότι έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας αμέσως από την επαφή σας με τις χελώνες.

Άλλες λοιμώξεις των ερπετών είναι: Η καμπυλοβακτηρίωση (λοίμωξη του εντέρου), λεπτοσπείρωση (ασθένεια του ήπατος), τριχινέλλωσης (ασθένεια των μυών, του νευρικού συστήματος, της καρδιάς και των πνευμόνων).

Τι να προσέχετε

  • Ερπετά δεν θα πρέπει να υπάρχουν ως κατοικίδια ζώα σε ένα σπίτι όπου υπάρχουν παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.
  • Οι έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι ή αδύναμοι ενήλικες ή ανοσοκατασταλμένα άτομα (π.χ. άτομα με καρκίνο, HIV / AIDS, άτομα με CD4 κυττάρων κάτω από 200) θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε επαφή με τα ερπετά.
  • Μετά το παιχνίδι με το ερπετό σας να πλένετε πάντα τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Πάντα να πλένετε τα χέρια σας μετά την επαφή με τα δοχεία φαγητού-νερού των ερπετών καθώς και με τα κόπρανά τους.
  • Τα ερπετά θα πρέπει να είναι μακριά από την κουζίνα, την τραπεζαρία, και οποιαδήποτε άλλη περιοχή όπου υπάρχουν τρόφιμα.
  • Πλύνετε με ζεστό τις επιφάνειες με τις οποίες το ερπετό σας έχει έρθει σε επαφή.
  • Μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε μετά από επαφή με το ερπετό σας.
  • Μην τα φιλάτε.
  • Πλύνετε όλα τα ρούχα που έχουν έρθει σε επαφή με το ερπετό σας. Χρησιμοποιήστε ζεστό ή καυτό νερό κατά το πλύσιμο.

Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ερπετά.

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved